Dinari nam neće zakrpiti rupe u budžetu

Objavljeno: 06.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Dnevnik, Tanjug

Aukcije hartija od vrednosti u dinarima putem kojih država pribavlja, između ostalog, sredstva za pokrivanje budžetskog deficita slabije se realizuju poslednjih meseci i pored relativno visokih kamata koje se nude investitorima.

S druge strane, aukcije hartija od vrednosti u evrima, po pravilu, imaju gotovo stopostotnu realizaciju.

Prema rečima stručnjaka to je posledica povećanih ekonomskih i političkih rizika u zemlji.

Saradnik Ekonomskog instituta Ivan Nikolić kaže za Tanjug da su rizici visoki i da je očigledno da je interesovanje investitora krenulo da opada još od narušavanja odnosa sa MMF-om.

- Još jedan faktor je bio jako bitan, a to je kolebanje kursa, odnosno slabljenje vrednosti dinara, budući da su oni jako zainteresovani za prinos u evrima, a ne to kolika je kamatna stopa u dinarima. Očigledno je da taj porast kamatnih stopa nije dovoljna kompenzacija za ovu neizvesnost koja postoji u pogledu vrednosti dinara u narednom periodu - istakao je Nikolić.

Kako je naveo, zbog toga je ugroženo ne samo finansiranje budžetskog deficita, već je dovedeno u pitanje obezbeđivanje novca za refinansiranje ranije emitovanih hartija od vrednosti.

Nikolić je napomenuo da samo u toku ovog meseca dospeva za refinansiranje oko 28 milijardi dinara ranije emitovanih trezorskih zapisa, zatim u avgustu i septembru po 27 milijardi, odnosno 120 milijardi dinara do kraja godine, što je, prema njegovim rečima, izuzetno visok iznos.

- Ako na to dodate još potrebu servisiranja duga po osnovu komercijalnog zaduživanja, odnosno uzimanja kredita, i još na to dodate deficit, koji je sve veći i veći iz meseca u mesec, onda ona ocena da je stanje u javnim finansijama dramatično, zvuči potpuno opravdano - naglasio je on.

 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana