Ko kontroliše kamate banaka u Srbiji?

Objavljeno: 09.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Politika

Savet Centralne banke Crne Gore ocenio je prošle nedelje da su kamatne stope ”ekstremno visoke” i naložio bankama da ih eliminišu do oktobra ove godine.

Ukoliko to ne učine, centralna banka će sama u poslednjem kvartalu godine propisati maksimalno dozvoljene kamatne stope. Prosečna kamatna stopa u Crnoj Gori je 11 odsto.

I u Srbiji su kamate visoke. Komisiji za zaštitu konkurencije niko čak nije ni zatražio da proveri da li su se banke dogovorile o visini kamata, niti je podneo dokaze za to.

Stručnjaci kažu da, bez obzira na to šta piše u propisima, i Narodna banka Srbije, skrivena iza formulacije o zaštiti finansijskog sistema može, na razne, indirektne načine da se bori protiv visokih kamata u sistemu.

Podsećanja radi, guverner Dejan Šoškić je uoči prošlogodišnje nedelje štednje pokušao verbalnom intervencijom da ograniči kamate. Na takozvanom džentlmenskom sastanku guvernera i bankara, prvi čovek NBS sugerisao je da se građanima ne nude visoke kamate na štednju, jer to utiče na poskupljenje zajmova i kreira rizike u sistemu.

Komisija za zaštitu konkurencije je tada, ne spominjući guvernera, u saopštenju upozorila banke da se kamate slobodno formiraju na tržištu.

U javnosti je bezbroj puta navedeno da su kod nas kamate previsoke, da su uprkos tome što posluju čak 33 banke uslovi pozajmljivanja novca identični, da su se banke kartelizovale i slično. Ovu tvrdnju niko, međutim, nije dokazao. Komisiji za zaštitu konkurencije, kako su nam potvrdili, niko nije čak ni zatražio da se pozabave ovim problemom niti je podneo dokaze za to.

Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije, kaže da potrošačke organizacije još nisu radile istraživanja ponašanja banaka na našem tržištu i eventualnog monopolskog, odnosno kartelskog udruživanja.

- To nam jeste jedan od prioriteta, ali trenutno nemamo finansijskih sredstava za to. Ali, često se našoj organizaciji potrošači žale na banke i imamo mnogo pitanja vezanih upravo za visinu kamatnih stopa, ali i za obaveštavanje klijenata o tome šta sve krije kredit. Ono što mi zahtevamo od banaka koje posluju u Srbiji, jeste samo da rade onako kako rade u zemljama iz kojih su došle - kaže Papović.

Zoran Jeremić, ekonomski analitičar, smatra da kod nas postoji konkurencija banaka i da, u poređenju s regionom, uslovi zaduživanja nisu lošiji.

- Visoke kamate su odraz problema u sistemu – nenaplativih zajmova, visokih rezervacija. Zanemaruje se da su kod nas pasivne kamate, odnosno one na štednju visoke, a protiv toga se niko ne buni. Administrativno smanjenje kamata bi bilo veštačko rešenje koje bi za posledicu imalo nestašicu novca za kreditiranje, kao uostalom kod sve robe kod koje se administrativno određuje cena -
smatra Jeremić. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana