Akcionari: Država i NBS krivi za Agrobanku

Objavljeno: 10.07.2012


Vesti izvor: Kamatica

Republika Srbija i Narodna banka Srbije nisu izvršile svoje obaveze prihvaćene Planom aktivnosti za rehabilitaciju Agrobanke, navode predstavnici stranih akcionara u Agrobanci i dodaju da "upravo neizvršenje toga Plana NBS navodi kao argument za oduzimanje dozvole za rad banci".

Oni u saopštenju ukazuju da je plan aktivnosti zrađen i potpisan 14. februara 2012. od strane više od 50 odsto akcionara, i to na čelu sa većinskim akcionarom – Republikom Srbijom (20 odsto akcija), koja je trebalo da bude i nosilac većine aktivnosti, čime je argumentacija NBS dovedena do apsurda.

Naime, dodaje se, NBS je nakon mesec dana zvanično odgovorila na Zahtev za preispitivanje odluke o oduzimanju dozvole za rad Agrobanci, a koji je uputila petina akcionara Agrobanke a.d. iz EU, "kojima je ovim činom na revolucionaran način eksproprisana imovina u vrednosti većoj od 70 miliona evra".

- Ono što najviše uznemiruje u odgovoru koji je NBS dostavio akcionarima je objašnjenje zbog čega je oduzeta dozvola za rad banci. Tvrdi se da je dozvola oduzeta, jer je Narodna banka Srbije utvrdila da aktivnosti koje su sprovedene u skladu s Planom aktivnosti nisu dovele do poboljšavanja njenog finansijskog stanja, već je ono, nasuprot tome, pogoršano. Očigledno se radi o situaciji koja je dovedena do apsurda, jer je objašnjenje u totalnoj suprotnosti sa stvarnim činjeničnim stanjem - navodi se u saopštenju akcionara.

Akcionari navode da su "Republika Srbija, NBS i prinudni upravnici upravo oni koji su u potpunosti ignorisali Plan aktivnosti, koji nije sproveden jedino i isključivo zbog toga što Republika Srbija nije ispunila svoje obaveze predviđene istim, i to tako što nije omogućila održavanje skupština akcionara i što nije obezbedila potrebna sredstva na koja se obavezala potpisanim i prihvaćenim planom, a NBS i prinudni upravnici potom nisu usvojili zahtev akcionara da okviru svojih nadležnosti usvoje odluke sa dnevnog reda dve vanredne skupštine koje nisu održane zbog toga što je Republika Srbija ignorisala njihovo zasedanje".

Dodaje se i da je "indikativno" to što se, osim Republike Srbije, na skupštini nisu pojavili ni srpski akcionari odnosno veća pravna lica.

Na nesprovođenje Plana aktivnosti, akcionari nisu imali uticaja, sem Republike Srbije, kao većinskog akcionara. NBS je imala obavezu, u skladu sa zakonom, da o tome obavesti ostale akcionare i zahteva dodatne mere u cilju poboljšanja finansijskog stanja banke, što nije učinila.

Kao zaključak u slučaju oduzimanja dozvole za rad Agrobanci a.d., u odgovoru na Zahtev akcionara, NBS navodi da je rešenje o oduzimanju dozvole za rad banci konačno i da je njegovo preispitivanje jedino moguće samo u okviru sudskog postupka.

- Sada se postavlja pitanje koliko je u interesu Republike Srbije i njene ekonomije da u trenutku, kada treba da otpočne svoj put integracije u Evropsku uniju, ovakav slučaj prikaže je kao nesigurnu zemlju za strana ulaganja. Dovođenje banke u stečaj koja posluje pozitivno, kao što je Agrobanka, od strane nacionalnog finansijskog regulatora, u ovom slučaju NBS, predstavlja flagrantan primer loše poslovne prakse jedne zemlje - zaključuje se u saopštenju akcionara Agrobanke. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana