'Trbuhom za kruhom' - pravac Srbija

Objavljeno: 11.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Politika

Jedino strani državljani koji uz odobrenje za zasnivanje radnog odnosa pribave i potvrdu Ministarstva unutrašnjih poslova o stalnom ili privremenom boravku u našoj zemlji mogu da predaju radnu knjižicu srpskom poslodavcu i očekuju da im staž u Srbiji legalno teče.

U prvoj polovini ove godine Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) izdala je 27 radnih dozvola strancima koji imaju odobrenje za stalno nastanjenje, kao i 1.422 odobrenja onima sa privremenim boravkom u Srbiji.

Na spisku izdatih dozvola ima gotovo svih zemalja, a najviše neophodnih dokumenata pribavili su državljani Kine, Makedonije, Rusije, Bosne i Hercegovine, Rumunije, Hrvatske i Grčke. Oni, međutim, ni na koji način nisu konkurencija ovdašnjim radnicima, uveravaju nadležni. Garancija je Pravilnik o uslovima i načinu izdavanja dozvole za rad strancu i licu bez državljanstva.

– Filijala NSZ-a može da odbije zahtev poslodavca za izdavanje radne dozvole za zapošljavanje stranca ako na našoj evidenciji ima nezaposlenih državljana Srbije koji ispunjavaju uslove koje propisuje poslodavac. To znači da građanin Srbije sa istim stepenom stručne spreme, znanja i veštine kao i neki strani državljanin ima prednost prilikom dobijanja posla – objašnjavaju u NSZ-u.

Stranci uglavnom pronalaze uhlebljenje u multinacionalnim kompanijama, bankama i predstavništvima stranih kompanija. Takve firme ih uglavnom angažuju na rukovodećim, menadžerskim pozicijama.

– Do posla dolaze i u novoosnovanim malim i srednjim preduzećima, trgovačkim i ugostiteljskim objektima, ali su to mahom državljani stranih zemalja sa srednjom stručnom spremom. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana