'Švajcarac' će tek zatresti Srbiju

Objavljeno: 16.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Dnevnik

Učenje lekcije o komercijalnom bankarstvu žitelje tranzicionih zemalja do sada je skupo koštalo. Još plaćaju svoju neukost i neobazrivost. Račun je u mnogima od njih postao tako papren da se i država umešala da pomogne, negde sa više a negde sa manje uspeha.

U Srbiji, za sada, sve ostaje po starom. Nezadovoljnim klijentima ostaje da se oslone na zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga koji se primenjuje od decembra.

Kako stvari stoje u komšiluku? Najdalje su otišli u Mađarskoj. Klijentima je omogućeno da otplate kredit po povoljnijem kursu, a gubici koji su tako nastali podeljeni su između Vlade i banaka.
U Hrvatskoj nisu bili ni blizu tako precizni kao Mađari. Banke su se obavezale da će skratiti rokove ovako produženih zajmova kada franak padne i klijent to zatraži. Bankari su se obavezali i da će to raditi bez naknade.

Kakav je sve imalo epilog najbolje se može videti u medijima ovih dana. A naslov koji sve odslikava je „Afera franak tek počinje”. Udruženje potrošača pokrenulo je spor protiv banaka zbog promenjive kamate. Banke su ih povećale a rate su porasle od 35 do 100 odsto Ova muka muči 120.000 građana bivše SFRJ republike. Građani su se organizovali i podigli tužbu. Rasplet se očekuje na sudu.

Ista muka muči i 30.000 srpskih klijenata. Banke kod kojih su zaduženi su različite, a zajedničko za njih je da su zbog teškoća vezanih za rast franka i promena kamata podigli tužbe. Četiri su već rešene pozitivno u korist klijenata. U Crnoj Gori je centralna banka predložila bankarima da do oktobra smanje kamate. Ukoliko to ne učine ona će ih propisati.

U banakarskom sistemu Srbije a u skladu sa našim propisima Narodna banka nema mogućnost da ograničava bankarske kamate direktno. Banke stope određuju u skladu sa svojom poslovnom politikom.

Domaći dužnici dobili su početkom decembra zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga, a koji štiti brojna prava. Kamate nisu ograničene ali moraju se tako koncipirati da budu odredive. Odnosno ako nije fiksna mora biti vezana za presek evropskih kamatnih stopa, euribor, referentnu stopu NBS ili kretanje cena na malo. Od lane više nema kredita koji su indeksirani u francima ili drugoj valuti. Zadužuje se u dinarima i indeksirano u evrima. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana