Hrvati prodali imovinu srpskih preduzeća

Objavljeno: 17.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Politika

Prema nekim procenama oko 400 naših preduzeća potražuje imovinu u Hrvatskoj, ali se ne mogu pohvaliti da im je nešto vraćeno. Dosta imovine srpskih preduzeća u toj zemlji je prodato.

Kragujevačka Zastava na primer uspela je da namiri imovinu u Sloveniji i Makedoniji, ali ne i u Hrvatskoj. Na Braču potražuje odmaralište kao i servisno-prodajne salone u još nekoliko gradova. Zoran Mihailović, predsednik sindikata ovog preduzeća, kaže da oko te imovine, vode i sudske sporove, ali se povodom tog pitanja ništa ne rešava.

Dejan Jovović, savetnik u Birou za regionalnu saradnju Privredne komore Srbije, naglašava da je vrednost zgrada, stanova, odmarališta nekadašnjih srpskih preduzeća ali i lokalnih samouprava u Hrvatskoj u trenutku raspada SFRJ iznosila 1,8 milijardi evra. Hrvatska potraživanja kod nas dostižu oko 800 miliona evra.

Gašo Knežević, predstavnik naše zemlje u Komisiji za sukcesiju imovine bivše Jugoslavije, kaže da su ove procene stare i da su trenutna potraživanja mnogo manja, jer se „sa većinom te imovine u međuvremenu nešto desilo”. On očekuje da će srpska preduzeća uglavnom biti novčano obeštećena.

Problem sa vraćanjem srpske imovine u Hrvatskoj Jovović objašnjava time što je ova zemlja, pre stupanja na snagu Sporazuma o sukcesiji, Uredbom o nacionalizaciji srpske imovine, prenela vlasništvo na državu Hrvatsku 1991. godine. Pod uticajem međunarodne zajednice, uredba je povučena, ali je većim delom ta imovinu već bila prodata.

Kada je reč o imovini hrvatskih preduzeća, kao i preduzeća drugih zemalja nastalih raspadom SFRJ, u Srbiji je to pitanje uređeno Uredbom o zaštiti imovine delova preduzeća čije je sedište na teritoriji bivših republika.

Jovović navodi da prema poslednjim podacima Vlade Srbije početkom ove godine – u Srbiji ima oko 150 spornih kompanija sa mešovitim suosnivačkim kapitalom.

– Samo je za dve kompanije iz Slovenije, do sada, rešen problem razgraničavanja vlasništva, a stiglo je oko deset predloga za rešavanje suvlasništva iz Hrvatske i Slovenije – kaže Jovović. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana