Bankarski skandali tresu planetu

Objavljeno: 18.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Capital

Bankarski skandali i mahinacije podrivaju poverenje investitora u SAD i Velikoj Britaniji.

Američki Kongres istražuje ulogu koju su vladini regulatori možda igrali u bankarskom skandalu Libor, odnosno mešetarenju sa ključnim globalnim kamatnim stopama.

Ova afera i drugi finansijski skandali podrivaju poverenje investitora i pokreću zahteve da državna regulacija bude efikasnija – navode eksperti.

Kako prenose ostrvski mediji, britanska vlada je prošlog meseca počela saslušanja u vezi sa predloženom londonskom međubankarskom kamatom.

Banka Barkliz, jedna od 18 banaka koje učestvuju u određivanju brojnih globalnih kamata, platila je kaznu veću od 450 miliona dolara za nameštanje ključne kamatne stope – najšire korišćene svetske odrednice za kratkoročne kredite.

Hilari Kramer, koja istražuje finansijske prevare, kaže da su “slučaj Libor“ i prevarantska investiciona šema finansijera Bernija Medofa, kao i finansijska kriza koja je počela 2008, podrili poverenje investitora u čitav sistem.

Investicioni skandali, koji postaju sve globalniji i u kojima učestvuju banke koje su suviše velike da propadnu, predstavljaju brojne primere prikrivene ili otvorene prevare ili operacija koje ne idu u prilog investitorima.

Barkliz je priznao prekršaj, ali navodi da su regulatori u Engleskoj banci i njujorškim federalnim rezervama odobrili njihove kamatne stope.

Guverner Banke Francuske "šokiran"

Guverner banke Francuske Kristijan Noaje kaže da je "šokiran" otkrićima da se manipulisalo ključnom međubankarskom kamatnom stopom i da bi odgovorni za to trebalo da budu gonjeni zbog "kriminalnog ponašanja".

- Očigledno je da sam šokiran ovim što se desilo. Ovo pokazuje da su potrebni strogi propisi. Očigledno je bilo kriminalnih aktivnosti u manipulaciji Liborom - naveo je guverner i dodao da oni koji stoje iza toga treba da budu krivično gonjeni. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana