Dinar smiruju turisti i gastarbajteri

Objavljeno: 19.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Blic

Dinar je u poslednjih pet dana oslabio za gotovo dva dinara zbog veće tražnje za devizama na međubankarskom tržištu. Stručnjaci ocenjuju da će kurs ipak biti stabilan do kraja leta, zahvaljujući prilivu deviza od stranih turista i naših ljudi koji iz inostranstva dolaze na odmor.

Dinar je u proteklih mesec dana oslabio prema evru za 0,5 odsto. Pad dinara u odnosu na evropsku valutu od početka godine dostigao je 10,4 odsto, a u odnosu na period od pre tačno godinu dana, čak 12,5 odsto.

Glavni razlog zašto dinar slabi, kako je obrazložio guverner Dejan Šoškić, jeste zamrzavanje aranžmana sa MMF, visok budžetski deficit, povećano trošenje dinara od strane države, kao i rast spoljnotrgovinskog deficita.

Problem je i suzdržanost stranih investitora za ulaganja u našu zemlju, zbog neizvesnosti. Od početka godine, NBS je intervenisala prodajom 1,2 milijarde evra na međubankarskom deviznom tržištu. Prošlog meseca nije bilo intervencija centralne banke, a na stabilizaciju kretanja na deviznom tržištu imalo je uticaja izmene propisa o obaveznoj rezervi.

- Dinar vredi onoliko koliko to tržište procenjuje - ističe guverner Dejan Šoškić.

Stručnjaci tvrde da pad ipak nije dramatičan, a da je dinar podložan oscilacijama i zbog osetljivosti tržišta, pa tako na njegovu vrednost mogu da utiču čak i male promene. Zbog toga očekuju da će njegova vrednost biti stabilizovana zahvaljujući prilivu deviza iz inostranstva.

Borislav Brujić, predsednik Udruženja menjača, kaže da se juče već osetio veći priliv deviza, što je za ovaj period uobičajeno.

- Osetio se veći priliv deviza, a evra na tržištu ima zbog stranih turista, ali i gastarbajtera koji dolaze na odmor. Očekujemo da se to narednih dana odrazi na kurs. Leti kursne liste miruju, nema velikih oscilacija, ali je dovoljno da ima veće tražnje na međubankarskom deviznom tržištu, pa da dođe do promene - kaže Brujić.

U Eurobanci EFG kažu da dinar i nije puno oslabio, a od kraja juna dosad pad je vrednosti od 0,5 odsto. Sa tim se naravno ne bi složili svi oni koji imaju zaduženja indeksirana u stranoj valuti.

- Suočeni smo sa negativnim vestima i lošom statistikom koje se odnose na makroekonomske pokazatelje za Srbiju i ekonomiju. Veliki budžetski deficit i javni dug, rastuća inflacija koja je dovela do porasta referentne kamatne stope, sve zajedno kreira atmosferu nepoverenja u domaću valutu, a formiranje vlade i novi eventualni aranžman sa MMF-om bi donekle ublažilo - objašnjavaju u EFG.

Gubici privrede

Privrednici upozoravaju da promene vrednosti domaće valute negativno utiču na njihovo poslovanje. - Bilo bi dobro da dinar bude stabilniji, a ne da za tri dana imamo ovakav pad vrednosti. Na završetku godine imaćemo velike gubitke zbog kursnih razlika. Privreda je u sve težoj situaciji. Kad privreda posustaje, teško će biti i održati kurs - ističe Radoslav Veselinović, direktor Galeb grupe. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana