Superbogati kriju 21.000 mlrd. dolara

Objavljeno: 23.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Blic, Tanjug

Globalna superbogata elita imala je do kraja 2010. godine najmanje 21 trilion američkih dolara skrivenih u tajnim poreskim "rajevima", navodi se u studiji Džejmsa Henrija, bivšeg glavnog ekonomiste konsultantske kompanije Mekinsi.

Henri je precizirao da je cifra od 21 triliona (21.000 milijardi) američkih dolara približna zajedničkom obimu američke i japanske ekonomije.

U studiji, u kojoj su mu izvori bili podaci mnogobrojnih vlada država u svetu, Svetske banke, Međunarodnog monetarnog fonda i Banke za međunarodne pogodbe, Henri dodaje da je ta brojka "umeren" podatak i da bi pravi iznos bogatstva mogao biti i 32 triliona američkih dolara.

Njegova studija se isključivo bavi finansijskim dobrima u bankama i investicionim računima, dok druga sredstva, poput nekretnina i jahti, nije uračunao.

Grupa "Taks džastis netvork", koja je nadgledala izradu Henrijevog izveštaja, vodi kampanju protiv poreskih "rajeva".

Gubitak od poreskih izbegavanja je, prema našim procenama, ogroman. Dovoljno je velik da napravi značajnu razliku u finansijama brojnih država. Gledano iz drugog ugla, ova studija je dobra vest. Svet je upravo lokalizovao ogromnu zalihu finansijskih dobara, koja bi mogla da bude opozvana kako bi učestvovala u rešavanju naših najhitnijih globalnih problema - smatra Henri. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana