'Zamrznuti plate i penzije barem šest meseci'

Objavljeno: 23.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92, Beta

Nova vlada Srbije trebalo bi da na šest meseci do godinu dana ograniči iznos penzija i plata u javnom sektoru, ocenio je ekonomista Miroslav Zdravković.

Po njegovom mišljenju to ograničenje treba da traje dok država ne bude imala suficit u budžetu.

Zdravković je naveo da je potrebno i "vremenski oročiti smanjivanje broja zaposlenih u javnoj upravi na republičkom i lokalnom nivou i dosledno se pridržavati programiranog smanjenja broja zaposlenih".

On je ocenio i da bi nova vlada Srbije visok nivo nezaposlenosti trebalo da počne da rešava oslobađanjem od poreza i doprinosa najnižih zarada, recimo do 25.000 dinara bruto zarada, jer bi na taj način stotine hiljada ljudi iz sive zone dobilo legalno zaposlenje, a poslodavci bi imali jeftinu radnu snagu.

Zdravković je takođe istakao da bi nova vlada Srbije trebalo i da što pre završi nedovršen proces privatizacije, odnosno da ga "vremenski ograniči" i angažuje najstručnije ekonomiste da reše probleme tih firmi.

- U završetku procesa privatizacije, kroz stečaj, likvidaciju, privlačenje investitora, zasnivanje radničkih firmi u industrijskim grobljima, nalazi se najveći neiskorišćeni potencijal za industrijski oporavak koji bi rešio većinu problema - smatra on.

Zdravković je naveo i da bi osnovni cilj monetarne politike trebalo bi da bude realna deprecijacija kursa dinara, odnosno "sprečavanje realnog jačanja dinara neograničenim otkupom deviza i niskom osnovnom kamatnom stopom Narodne banke Srbije". 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana