'Kolaps nije nerealan, preti sudbina Grčke'

Objavljeno: 26.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Blic, Tanjug

Procene da se srpska ekonomija nalazi pred kolapsom nisu daleko od realnosti, ali da bi Srbija izbegla "grčki scenario" neophodne su hitne reforme i uštede na raznim nivoima, smatraju analitičari.

- Nova Vlada Srbije od prethodne je nasledila takve probleme i može se reći da se nalazimo, ne na dnu, nego duboko pod zemljom i trebaće joj od godinu i po do dve samo da se vratimo na površinu, pa tek onda može da se krene u razvoj - kaže ekonomista Saša Đogović.

Prema njegovim rečima, situacija u Srbiji je neodrživa i nalazimo se u grčkom scenariju nižeg intenziteta pa su hitno potrebni reforma, restrukturiranje i smanjenje zaposlenih u javnom sektoru, profesionalizacija menadžmenta, ukidanje selektivnih subvencija, giljotina propisa, progresivno oporezivanje imovine, efikasno zakondavstvo...

Đogović je istakao da je potrebno da predstavnici nove vlade kažu narodu u kakvoj je situaciji zemlja i da će morati da se sprovedu bolni rezovi, što je trebalo uraditi još pre četiri godine, kada je bilo manje administracije, a više para u budžetu.

Ekonomista Ljubomir Madžar napominje da bi trebalo odmah pristupiti radikalnim i energičnim merama, kao što je predložio Fiskalni savet.

Te mere podrazumevaju zamrzavanje penzija i plata, poresku reformu, koja uključuje povećanje PDV-a na 22 odsto, dodatno rezanje rashoda, vraćanje modela fiskalne decentralizacije na staro pre izmena zakona, ukidanje ili spajanje pojedinih agencija i vanbudžetskih fondova...

Ekonomista Mlađen Kovačević smatra da je malo realna mogućnost da se deo ruskog kredita namenjenog za rekonstrukciju Srpskih železnica preusmeri za podršku budžetu Srbije, ali da je moguće da Rusija odobri neki drugi zajam za tu namenu.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana