Rođeni 1978-1984. – izgubljena generacija

Objavljeno: 27.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Press

Ako ste rođeni između 1978. i 1984. godine pripadate takozvanoj izgubljenoj generaciji. Svi proračuni domaćih i svetskih stručnjaka ukazuju na to da će te generacije nepravedno imati znatno teži život od ostalih.

Oni nikada neće živeti životom koji su makar okusili njihovi roditelji, a do kraja života plaćaće danak ekonomskoj krizi i vraćati kredite u koje su se ovih godina uvalili.

Svi rođeni između 1978. i 1984, ni krivi ni dužni, imaće daleko teži život od svojih starijih ili mlađih sunarodnika. Razlog - suviše su mladi i nisu osetili „srećni socijalizam", prošli su kao deca kroz pakao devedesetih i suviše su stari da dočekaju konačni izlazak iz kriza, kredita, državnih dugova, piše nedeljno izdanje lista Press.

Osobe tih godišta su više nego ostali, još kao deca, osetile strahote rata, sankcije, lude devedesete, raspadanje države... Kada su bili u osnovnoj školi, grmelo je na ratištima, država se raspadala, nije bilo hleba i mleka, u srednjoj školi su osetili bombardovanje...

Sada imaju oko 30 godina, zaduženi su do guše, a celog života će vraćati i dugove države koja je više nego potonula. Oni mlađi od navedenog godišta još i mogu da se nadaju boljoj budućnosti, dok su oni stariji, neki manje, neki više, koliko toliko osetili život u sređenoj državi i blagostanju.

Nekad se znalo. Završiš fakultet, nađeš posao, država ti pokloni stan ili ga kupiš na kredit, kao i auto, pa zasnuješ porodicu, ideš na letovanje i zimovanje, plata redovna, siguran posao i tako dočekaš penziju. Sada, nažalost, fakultetska diploma nije ulaznica za sređen život.

Sada svi znaju da će teško naći posao, da će da rade mnogo više nego njihovi roditelji, znaju da verovatno nikada neće moći da kupe stan, da neće moći uvek da idu na letovanje, da su hrabri ako zasnivaju porodicu i da najverovatnije neće imati penziju.

Stanje u ekonomiji Srbije najveći je problem zbog čega će ove generacije do kraja života otplaćivati dugove. Krajem juna javni dug Srbije dostigao je 12,9 milijardi evra. Broj nezaposlenih stalno raste, trenutno ih je oko 650.000, među kojima 202.000 mladih starosti do 30 godina. Među njima čak 20.000 ima fakultetsku diplomu.

Procentualno najveći rast siromaštva u prethodnom periodu zabeležen je upravo kod mladih. Istraživanje Centra za proučavanje alternativa, urađeno za mlade do 30 godina, pokazalo je da gotovo 80 odsto njih u Srbiji živi sa roditeljima.

Čak 27,7 odsto studenata planira zauvek da napusti Srbiju. Srbija je u svetskom vrhu po odlivu stručnih ljudi, a poslednja istraživanja pokazuju da 27,7 odsto naših studenata planira da, nakon što diplomira, zauvek napusti zemlju.  



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana