Srbi siromašniji od najsiromašnijih Kineza

Objavljeno: 30.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Alo

Srbija je postala siromašnija od najsiromašnije provincije u Kini! Naime, prema anketi o potrošnji domaćinstva, prosečni prihod po domaćinstvu u Srbiji iznosio je 52.050 dinara u prvom tromesečju ove godine, što je oko 480 evra.

U Kini je, prema zvaničnim podacima, prosečna potrošnja urbanog domaćinstva iznosila 830 evra i kretala se u rasponu od 1.415 evra u Šangaju do 490 evra u Heilongjiangu, objavljeno je na sajtu Makroekonomija.

Ekonomista i saradnik ovog portala Miroslav Zdravković navodi da srpska i kineska domaćinstva imaju približan broj članova (domaćinstvo u Kini broji 2,86 članova, a u Srbiji 2,93), kao i da se u slučaju Kine podaci odnose na urbano stanovništvo.

On napominje da se struktura prihoda ova dva naroda bitno razlikuje, tako da su domaći prihodi 44 odsto iz redovnog radnog odnosa, a 33 odsto od penzija, dok je u Kini udeo zarada mnogo veći, pa time i prosečna zarada u odnosu na srpsku.

Ovi podaci, prema mišljenju ekonomiste, pokazuju da srpske kompanije već imaju nižu cenu rada u odnosu na Daleki istok, što bi moglo da se iskoristi za privlačenje stranih investicija i privredni oporavak.

- Radna snaga u Kini postala je skuplja od naše, u Srbiji i u regionu, te bi Balkan mogao da postane nova proizvodna Kina za velike kompanije koje traže niže troškove proizvodnje. Samo je potrebno da im se olakša početak poslovanja u Srbiji, gde subvencije ostaju smislene samo u ekonomski devastiranim brdskim i planinskim predelima - zaključio je Zdravković.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana