Velika prevara kupaca: Plati više - jedi manje

Objavljeno: 01.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, S media

Sve više proizvođača uveliko smanjuje gramažu većini proizvoda, ali ne i cene. Naprotiv! Goran Papović iz Nacionalne organizacije potrošača najavljuje žestok obračun protiv onih koji kupce dovode u zabludu.

Proizvođači prehrambenih proizvoda koje zatičemo na rafovima prodavnica neumorno smanjuju gramažu artiklima, a da tu pojavu pri tom ne prate i niže cene. Sve je teže pronaći čokoladu od 100 grama, mlečne proizvode od jednog litra ili dva decilitra, pa čak i pakovanje kafe od pola kilograma koje u “modernoj” varijanti teže od 400 do 450 grama.

Potrošači koji se iz dana u dan susreću sa sve manje hrane u ambalažama su za sada nemoćni da bilo šta učine osim da budu oprezni i da pažljivo čitaju šta piše na ambalaži. Sve dok gramaža odgovara onoj koja je navedena na deklaraciji, proizvođač, odnosno onaj koji pakuje hranu je i zakonski zaštićen.

Goran Papović iz Nacionalne organizacije potrošača kaže za S media portal da je u pitanju dobar marketinški, odnosno komercijalni trik, ali da se sve navedeno, iako predstavlja neku vrstu obmane potrošača, ipak ne može smatrati prevarom.

Ipak, potrošači su u nekoj vrsti zablude jer se u prepoznatljivim ambalažama nalazi znatno manje hrane.

- Mi tu, nažalost, ne možemo ništa ukoliko se proizvođač pravilno deklarisao – objašnjava Papović.

- Jedini savet koji možemo uputiti kupcima je da pažljivo čitaju deklaraciju, iako je izgled ambalaže ostao isti. Međutim, nećemo dozvoliti da ostane na ovome. Čekamo novu garnituru u Ministarstvu trgovine, a potom ćemo insistirati da bude pojačan tržišni nadzor koji će uključivati ozbiljno kažnjavanje - kaže on.

Novi atak na prazan džep

U avgustu nas očekuje novi talas poskupljenja. Tako će čaša jogurta koja je ranije težila dva decilitra, a sada 180 mililitara, poskupeti na 23 do 24 dinara, zavisno od proizvođača. Standardno pakovanje čokolade od 100 grama, odnedavno lakše za 10 grama, sa trenutnih 92,90 dinara poskupljuje na 120,90 dinara. Čekaju nas i veće cene napolitanki, bombona, sireva, kiselog mleka... U manjim pakovanjima i sa sitnom deklaracijom. Tek da nam „štrpnuta“ gramaža ne „bode oči“, kad već to cene rade na svaka dva-tri meseca. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana