Rubini: Evrozone neće ni biti za par godina

Objavljeno: 01.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Glas Rusije

Životni vek evropskog valutnog prostora naglo ističe. Za pola godine zona evra počinje da se raspada, a za 3 do 5 godina prestaje da postoji, kaže Nuriel Rubini, poznati američki ekonomista poznat kao doktor Propast.

Profesor Nuriel Rubini je postao poznat nakon što je predvideo hipotekarnu krizu 2008. godine u SAD. 

Ukratko, Rubini vidi situaciju ovako: u roku od pola godine će krah doživeti grčka vlada, otprilike u isto vreme Italija i Španija će izgubiti pristup tržištima kapitala.

Nakon toga će zona evra početi da se raspada, kao pica prepuna fila. Rubini dopušta da jezgro valutnog prostora koje se sastoji od Nemačke, Finske i Holandije može da opstane.

Ali ta formacija više neće moći da se zove zona evra. Ekonomista smatra da je Nemačka kriva za krizu u isto tolikoj meri kao i južnoevropske zemlje.

Rubini poziva da se odustane od finansijske pomoći ekonomijama koje su najviše nastradale, a zonu evra, smatra on, moćiće da da spase formiranje budžetskog, bankarskog i tansfernog saveza u Evropi, kao i uvođenje evrobondova. 

Međutim eksperti su uvereni da su za sličan razvoj događaja zainteresovani određeni krugovi u SAD, čija očekivanja i prenosi guru zapadne ekonomije.

- Ne zna se šta je to krah u poimanju gospodina Rubinija, zato što je evro vrlo povoljan za korporacije svih zemalja koje čine zonu evra. Ako Grčku ne isključe iz zone evra, ona odatle najverovatnije neće izaći. I čak ako izađe, to sve jedno neće biti katastrofa za zonu evra - kažu ekonomisti.

- Rubini je zauzet ne toliko spasavanjem Evrope, koliko kapitalizacijom svoje slave. On je, uzimajući u obzir da je unajmljen radi izrade fikasne strategije razvoja evropske ekonomije, zauzeo prilično čudan stav. To je naravno antievropska delatnost. Rubini je tesno povezan sa prilično konverzvativnim krugovima u SAD - dodaju.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana