Dačić pravi Savet za spas Srbije

Objavljeno: 02.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Premijer Ivica Dačić trenutno vodi široke konsultacije sa partnerima u vlasti, privrednicima, sindikatima i ekonomistima kako bi sastavio tim koji bi ubuduće činio Nacionalni savet za ekonomski oporavak zemlje.

Ideja je da ovo telo nema samo savetodavni karakter već da se na njega prebaci i deo nadležnosti u kreiranju ekonomske politike i donošenju odluka.

U njemu bi, pored premijera i svih potpredsednika Vlade, bili i ministri Mlađan Dinkić, Verica Kalanović, Milutin Mrkonjić, Velimir Ilić, Goran Knežević, Zorana Mihajlović, Milan Bačević i Žarko Obradović.

Za istim stolom sa predstavnicima politike sedeli bi i ekonomisti koji se bave različitim oblastima - od bankarstva do investicija, kao i vlasnici firmi, pre svega iz oblasti proizvodnje.

- Želim da okupim najsposobnije, najstručnije i najuspešnije ljude koje Srbija ima u oblasti privrede i finansija - poručuje Dačić.

Prof. Miroljub Labus, nekadašnji potpredsednik Vlade Srbije, kaže da je Dačićeva ideja u načelu dobra.

- Kada budemo videli konkretan sastav, ovlašćenja i ciljeve Saveta, biće jasnije da li nova vlast nastupa demagoški ili zaista ima nameru da uradi nešto po pitanju privrednog oporavka.

Predsednik kompanije Metalac Dragoljub Vukadinović, koji će, kako nam je potvrdio, biti savetnik ministra Dinkića za privredu, kaže da uspešni privrednici treba da uđu u Savet samo ako on ne bude imao isključivo savetodavni karakter:

- U tom slučaju, to će biti još jedan pokušaj Vlade da odgovornost za ključne reforme prebaci na nekog drugog. Privreda će savetima i idejama dati svoj doprinos u oporavku zemlje, ali Vlada je ta koja treba da kreira i vodi ekonomsku politiku.

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić kaže da je već razgovarala sa Dačićem o ulasku predstavnika sindikata u Savet i da je on obećao da će podići socijalni i dijalog sa privredom na viši nivo.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana