Nemački top-menadžeri zarađuju milione

Objavljeno: 02.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, DW

Plate mnogih nemačkih menadžera su u poslednjih deset godina dostigle basnoslovne visine. Automobilski koncern Folksvagen zauzeo je prvo mesto na popisu firmi sa najbolje plaćenim menadžerima. 

Taj koncern je prošle godine članovima svog Upravnog odbora u proseku isplatio 8,4 miliona evra. Na drugom mestu sa 5,9 miliona evra je Dojče Banka. Pojedinačno je najviše zaradio Folksvagenov šef Martin Vinterkorn - rekordnih 16,6 miliona evra. 

To su basnoslovne svote o kojima obični građani mogu samo da sanjaju. Zato ne čudi to što je objavljena lista u Nemačkoj podstakla burne rasprave.

Ulrih Hoker, predsednik Nemačkog udruženja za zaštitu vlasništva vrednosnih papira koja štiti interese deoničara, upozorava kako treba uzeti u obzir da nisu porasle samo plate, nego i zarade firmama na čijem se čelu menadžeri nalaze. Rasprave o menadžerskim platama ne smeju da budu motivisane pukom zavišću, zaključuje Hoker.

Stručnjaci koji su učestvovali u izradi studije zato traže da se odredi gornja granica za plate, koja bi bila prilagođena specifičnostima pojedine firme.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana