Srbija u budžetu ima para za samo 30 dana

Objavljeno: 03.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92

Situacija u bužetu je dramatična. Novca u ovom trenutku ima tek za isplatu plata i penzija za avgust, potvrdili su u ministarstvu finansija za B92.

Dok u ministarstvu rade na tome da pronađu novac i za septembar i za novembar, pojavljuju se novi rashodi - PUPS insistira na tome da se ispunu obećanje iz koalicionog sporazuma o trinaestoj penziji za pola miliona penzionera.

U trezoru novca za avgust imaju, za septembar se trenutno traže i veruju da će ga naći. U ministarstvu finasija kažu da će se nakon toga, dakle od oktobra, situacija stabilizovati, jer se pripremaju zakoni koji bi trebalo da osiguraju da se ovakva drama od oktobra ne ponavlja.

Istanjeni budžet već je za prvih pola godine u deficitu od 111 milijardi dinara. Za plate i penzije za celu godinu potrebno je 856 milijardi dinara i to predstavlja glavni bužetski rashod.

Potrošnja je uvek bila veća od prihioda a dogovor o rastu penzija postojao je i u prethodnoj Vladi, podseća Mijat Lakićević urednik Novog Magazina.

- Para u budžetu nikada nije ni bilo. Dinkić je morao da zna kao ekonomista, mada je profesiju davno napustio, ali kao bivši ministar, da jednom više neće biti novca i da krčag ide na vodu dok se ne razbije. Negde je i pravedno da njemu padne taj vruć krompir u ruke jer ga je on i bacio u vatru - kaže Lakićević.

Na vest da novca ima samo za mesec dana, a da će deficit do kraja godine biti dve milijarde evra, potpredsednik PUPS-a Milan Krkobabić kaže da ne treba stanje samo konstatovati nego i nešto promeniti, ali i da ova partija ne namerava da odustane od takozvane "trinaeste penzije" tj nove socijalne pomoći.

- Da sam kojim slučajem ministar finasija i privrede ja bih vam odgovorio gde bih novac našao. I sada postoje diskrecione pozicije, ova prva rata od 16, 17 miliona našla bi se za tri dana. Stiže i zakon o javnim nabavka, uterivnje siva ekonomije u sistem a pozdravljamo i podizanje poreza na dobit ja smo dajem sugestiju - kaže Krkobabić.

Prema podacima ove stranke, u Srbiji ima više od pola miliona penzionera koji jedva sastavljaju kraj sa krajem živeći od penzije koja je manja od 15 hiljada dinara mesečno. Ako bi svi dobili pomoć od 15 hiljada dinara to bi zahtevalo još 7,6 milijadi dinara. PUPS smatra da će to biti i manje.

Inače, ministar finansija obećao je da će u najkraćem roku srediti finansije i da bi fiskalnu konsolidaciiju trebalo očekivati u avgustu a čitav niz mera u oktobru.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana