Robot odneo brokerima 440 mil. dolara

Objavljeno: 06.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92

Volstrit je u šoku posle greške u softveru za automatsko trgovanje (robot) koja je jednoj brokerskoj kući za manje od sat vremena doneo gubitak od 440 miliona dolara.

Nemilosrdna trka brokera za što bržu kupovini dobila je na Vol Stritu svoju prvu žrtvu, piše Los Anđeles tajms.

"Najt kapital grupa", broker koji upravlja sa skoro 11 odsto trgovina akcija kompanija u SAD, je u opasnosti od kolapsa, nakon što je softver greškom izdao milione naloga za trgovinu na berzi.

Ova kompanija je tako izgubila 440 miliona dolara za manje od sat vremena, što je skoro četiri puta više od profita koju je kompanija imala prošle godine.

Kako je izvršni direktor Najt kapitala rekao greška je u stvari "veliki bag" u računarskom sistemu. Pošto su videli šta je graška u softveru uradila, ključni klijenti ovog brokera su prekinuli saradnju sa njim zbog bojazni da bi greška mogla opet da se pojavi.

Javnost je sada zabrinuta da bi oslanjanje na trgovanje koje vodi kompijuterski softver, koji u jednoj sekundi izdaje nekoliko naloga za prodaju i kupovinu akcija, moglo dovesti do velikog kraha u trgovanju akcijama.

- Duhovi u mašini su van kontrole. Postoji sve više problema a mi nismo u stanju da to popravimo - rekao je Leri Tab, izvršni direktor Tab Grupe.

Ovaj softver za trgovinu koji se popularno naziva "robotom" je osposobljen da izvršava seriju naloga za koje bi običnom brokeru trebali dani. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana