Viceguverner NBS Bojan Marković podneo ostavku

Objavljeno: 06.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92

Viceguverner Narodne banke Srbije Bojan Marković podneo je neopozivu ostavku na tu funkciju.

Marković je u svom obrazloženju naveo da čvrsto veruje da je "u društvu sa visokim stepenom korupcije neuporedivo značajnije zadržati visok nivo stručnosti, profesionalizma, nego biti fleksibilan u smislu prihvatanja pojedinih naoko dobronamernih zahteva iz formalnih i neformalnih uticajnih izvora".

- Kompromisi u smislu činjenja nekim privrednim ili državnim subjektima onoga što ne bi učinili svima, potpuno bi obesmislili efikasnost monetarne politike i doveli do konkretnih dugoročnih troškova za srpsku državu i narod - kaže on.

Po njegovom mišljenju, pogotovo načinom donošenja, ali i promenama Zakona o Narodnoj banci Srbije iz avgusta 2012. godine, pošlo se korak unazad u odnosu na dostignute standarde transparentnosti i nezavisnosti u modernoj svetskoj ekonomiji.

Način donošenja Zakona dovodi do dugoročne neizvesnosti u pogledu doslednosti monetarne politike. Time se dugoročno ugrožava kredibilitet monetarne politike u Srbiji, čak i ako je budu sprovodili najkompetentniji ekonomisti, jer će uvek postojati sumnja da će za nedelju dana biti vođena potpuno drugačija politika.

Ovim činom Marković želi da zaštiti integritet ekonomske struke, kako navodi u tekstu ostavke.

Marković očekuje da će buduće Vlade Srbije sagledati lekciju iz ove epizode i prethodnih udara na nezavisnost NBS i neće dozvoliti da se slična iskušenja stalno ponavljaju jer to košta i državu i narod.

Ukoliko se u budućnosti prihvate transparentni i nezavisni mehanizmi delovanja monetarne politike, kao i mehanizmi profesionalizma i stručnosti, dr Marković izražava spremnost da ponovo služi svojoj zemlji.

Na funkciju viceguvernera izabran je 1. oktobra 2009. godine. Doktorirao je 2005. godine na Univerzitetu u Birmingemu na temu Kreditni kanali transmisionog mehanizma monetarne politike. Karijeru u Centralnoj banci Engleske započeo je 2000. godine u kojoj je bio angažovan na poslovima monetarne politike i finansijske stabilnosti. Bio je nadležan za zvanični model predviđanja britanske inflacije. Autor je zapaženih radova iz oblasti monetarne politike i međunarodne ekonomije. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana