U AIK banci iz medija čuli za novog gazdu

Objavljeno: 06.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Blic

Odlukom grčke vlade da problematični deo ATE banke banke dodeli Piraeus banci, automatski se promenio i najveći akcionar AIK banke i Srbiji, saznaje Blic.

Naime, ATE banka je posedovala 20 odsto akcija AIK banke, koje su sada u vlasništvu Piraeus-a.

Najčudnije je, međutim, to što je uprava AIK banke i promeni vlasničke strukture saznala preko medija, a da ih nijedan od učesnika u ovom procesu o tome nije zvanično obavestio.

Mada se u saopštenju Piraeus banke o preuzimanju nigde ne spominju druga tržišta izuzev grčkog, Blic nezvanično saznaje da je Piraeus banka ugovorom o preuzimanju zdravog ATE banke istovremeno preuzela i udeo u AIK banci.

To automatski znači i da je Piraeus banka dužna da podnese zahtev za ovim preuzimanjem kod NBS, jer je po Zakonu o bankama za svako preuzimanje udela većeg od pet odsto budući akcionar obavezan da dobije dozvolu NBS.

- Piraeus banka još uvek nije podnela nikakav zahtev za preuzimanjem udela u AIK banci, a dužna je da to učini ukoliko namerava da postane budući akcionar bilo koje banke u Srbiji sa udelom koji je veći od pet odsto - kažu u NBS.

Dejan Tošić, član IO AIK banke, kaže da je uprava banke o novom pojedinačno najvećem akcionaru saznala iz medija i neformalnih izvora.

- Planiramo da se zvanično obratimo NBS i nadležnim institucijama, ali nakon što dobijemo zvaničnu informaciju, a njen dosadašnji izostanak smatramo neprofesionalnim i krajnje neuobičajenim.

U upravi Piraeus banke, međutim, nisu želeli da komentarišu kako se ovo preuzimanje odnosi na promenu vlasničke strukture AIK banke.

 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana