Dinkić: NBS "ispustila iz ruku" kontrolu banaka

Objavljeno: 06.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Press, Tanjug

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić kaže da je Narodna banka Srbije potpuno "ispustila iz ruku" kontrolu bankarskog sektora, zbog čega je ovog proleća, tokom izborne kampanje, bila primorana da u dokapitalizaciju domaćih banaka uloži oko 180 miliona evra.

Dinkić je dodao da novu guvernerku NBS, Jorgovanku Tabaković koja bi danas trebalo da bude izabrana u Skupštin i Srbije, čeka težak posao.

Ministar finansija je ukazao da je "jedna banka čak krenula u delimičan stečaj, kao što je Agrobanka, pa se u unutra upumpalo 100 miliona evra".

Dinkić je istakao da hitno treba da se proveri stanje u bankarskom sektoru, da se obezbedi njegova finansijska stabilnost i onemogući gomilanje troškova države.

- Ozbiljnija kontrola bankarskog sektora je najveći zadatak novog guvernera. Sa druge strane, potrebna je i bolja koordinacija sa vladom, ali u okviru nezavisne pozicije centralne banke pri sprovođenju monetarne politike - navodi on.

To, prema njegovim rečima znači, da centralna banka treba da bude nezavisna i da kritikuje vladu ukoliko sprovodi štetne mere po maktoekonomsku stabilnost.

Na pitanje novinara da li politička funkcija Tabakoviće (visoki funkcioner SNS) može da utiče na njen rad kao guvernera, Dinkić je odgovorio da u svetu postoji praksa u kojoj guverner ne može obavljati političku funkciju tokom trajanja svog mandata.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana