Izbori prošli – ništa od otpuštanja

Objavljeno: 07.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Politika

Iako je ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić najavio da neće biti otpuštanja u javnom sektoru dok traje ekonomska kriza, po mnogima, ovakav stav u suprotnostima je s njegovim ranijim izjavama, ali i stavovima koalicije čiji je deo.

Jer, tokom predizborne kampanje oni su zdušno najavljivali uvođenje reda u javni sektor, a naročito ukidanje prokaženih državnih agencija koje, manje-više, obavljaju isti posao koji postoji u ministarstvima.

Sada proizlazi da zaposleni u agencijama, a spekuliše se da su to sve partijski kadrovi, nisu nakon izbora nepotreban trošak, već da državni budžet opterećuju troškovi za nepotrebne procedure u istim tim agencijama.

Inače, prema Zakonu o budžetu za 2012. godinu za rad agencija izdvojeno je 8,27 milijardi dinara, dok je lane potrošeno 6,9 milijardi dinara.

Iako je tokom izborne kampanje bilo reči o tome da u javnom sektoru ima prekobrojnih niko nije saopštio koliko je ljudi, zapravo, višak. Podsećanja radi, prethodna vlada je 2009. godine napravila spisak prekobrojnih od 3.400 lica i sprovela ga.

Prema Biltenu javnih finansija trenutno oko 471.000 zaposlenih rade u javnom sektoru, u državnim i lokalnim javnim preduzećima, administraciji, obrazovanju i zdravstvu.

Ukoliko se pođe od pretpostavke da posle „čistke” zaposlenih u javnoj upravi 2009. godine ponovo ima isto toliko prekobrojnih dolazi se do poražavajuće istine da za otpremnine i nije potrebno tako puno novca.

Prema uredbi o naknadi troškova i otpremnina državnih službenika onima za čijim je radom prestala potreba isplaćuje se otpremnina za svaku godinu staža u visini trećine njihove prosečne plate.

Uz pretpostavku da ti prekobrojni imaju 20 godina radnog staža u proseku, da im je plata 50.000 dinara, to znači da im sleduje oko 17.000 dinara po godini staža, proizlazi da svaki onaj koji napušta državno uhlebljenje istu tu državu košta 340.000 dinara. Novih 3.500 prekobrojnih po osnovu otpremnina državu bi koštali samo 1,2 milijarde dinara.

Koliko je to mali iznos vidi se iz poslednjih podataka o deficitu budžeta po kome taj konsolidovani minus za šest meseci ove godine, što znači na nivou Republike, lokalne uprave, Vojvodine, fondova zdravstva i PIO, iznosi čak 111 milijardi dinara.

Znači, u iznosu koji je potreban za otpremnine ne može se naći opravdanje za otpuštanje, jer se radi o vrlo maloj uštedi za budžet pa tako proizilazi da su agencije imale nenormalne administrativne troškove. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana