'Fiksni kurs od 130-135 dinara za evro jedini spas'

Objavljeno: 07.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Za Srbiju je najbolje rešenje da uvede fiksni kurs dinara, kako bi zaštitila svoju valutu i sprečila špekulante da se svakodnevno bogate na račun kursnih razlika.

On ne može da se zaustavi na 118 dinara, ali prema nezvaničnoj računici mogao bi da bude između 130 i 135 dinara i da na ovom nivou bude narednih četiri - pet godina, kaže ekonomista Goran Nikolić.

Nikolić ističe da su sada na potezu Vlada i NBS da procene kojoj opciji da se priklone, odnosno da se okrenu fiksnom ili da nastave sa takozvanim plivajućim. Prema nezvaničnim informacijama, jedna od varijanti o kojoj razmišljaju nadležni je upravo prelazak na fiksni kurs.

- Nije istina da se kod nas kurs formira na osnovu ponude i potražnje, jer ima mnogo dogovora na međubankarskom deviznom tržištu, na osnovu kojih se svakodnevno zarađuju velike sume novca - ističe Nikolić.

- S druge strane, nikakve koristi nemamo od toga što nam je kurs takozvani kontrolisani plivajući, jer smo svedoci da je za samo pola godine oslabio 11 odsto. Da li će kurs da slabi lagano ili će se obaviti devalvacija kao krajnje rešenje odjednom, potpuno je nevažno. U situaciji kada nastupi kriza i kurs bude ugrožen, to ne znači da će se potrošiti sve devizne rezerve, već će se intervenisati sa jednom sumom. I ove godine već smo potrošili 1,33 milijarde evra za odbranu dinara. A, evro je sa 103 skočio na 118 dinara!

Prema rečima Nikolića, u zavisnosti na kom nivou bi bio fiksiran kurs, a verovatno da bi trebalo da oslabi od 15 do 25 odsto, inflacija bi bila ubrzana u narednom tromesečju. Pre svega usled rasta uvoznih cena, ali i pritisaka na rast plata i povećanja troškova života. Kamatne stope bi relativno brzo bile stabilizovane i počele da padaju.

- Kretanje kursa bi prestalo da bude noćna mora za građane. Devalvacija dinara snažno bi oborila javnu potrošnju i dala predah i prostor državi da osmisli više razvojnu orijentisanu budžetsku politiku - smatra Nikolić.

Posle prvog inflatornog udara, koji bi izvesno bio duplo manji od procenta obaranja dinara prema evru, inflatorna očekivanja i pritisci bi naglo pali.  U tom slučaju u četvrtoj ili petoj godini moglo bi doći do nivoa inflacije od četiri odsto. Kako kaže Nikolić, špekulanti koji su zarađivali na visokim prinosima na hartijama od vrednosti verovatno bi bili razočarani, kao i uvoznici.

DUGOVI SAMO RASTU

ZA proteklih nekoliko meseci dinar je oslabio za više od 10 odsto, zbog čega su privreda i građani zaduženi za 3,5 milijardi evra više. Ekonomski analitičari su sračunali da je za samo pet meseci, na osnovu rasta deviznog kursa, privreda zaduženija za više od 2,85 milijardi evra, a građani za više od 700 miliona evra. Ako se tome doda 1,5 milijardi evra iz deviznih rezervi, potrošenih na neuspešnu odbranu kursa, ispada da smo za samo nekoliko meseci zaduženiji za više od pet milijardi evra.

 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana