Bogati u Srbiji luksuznu robu kupuju u inostranstvu

Objavljeno: 09.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Više od 90 odsto predmeta vraćenih sa lizinga, u slučajevima kada korisnici više nemaju para da plaćaju mesečne rate, čine putnička i komercijalna vozila. Ostatak se odnosi na opremu, uglavnom proizvodnu i građevinsku.

Luksuznije predmete, poput jahti vrednih više miliona evra, nismo uspeli da pronađemo među vraćenim predmetima ni kod jedne ovdašnje lizing kuće. 

Možda razlog leži u tome što, po srpskom zakonu, predmet lizinga može da bude samo nacionalizovana stvar, odnosno ona za koju su uredno plaćeni i carina i PDV.

- Naše lizing kuće plasirale su na ovaj način izuzetno mali broj jahti i nešto malo rečnih brodova - kaže Petar Gavranović, generalni sekretar Asocijacije lizing kompanija Srbije.

- Prevesti jednu jahtu pod srpsku zastavu iziskuje plaćanje i carine i PDV, tako da su se ovakvi klijenti, uglavnom, opredeljivali za takozvano krosborder, ili prekogranično finansiranje.

Reč je o preduzećima ili pojedincima koji su luksuzne predmete nabavljali na lizing direktno od lizing kuće u stranoj zemlji, a njihova kreditna sposobnost proveravana je po pravilima te konkretne zemlje. Ovakvi ugovori u Srbiji nisu prijavljeni u registar ugovora za finansijski lizing pri APR, niti ulaze u domaću statistiku.

- Domaća lizing kuća u ovakvim ugovorima nema apsolutno nikakvu ulogu. Za bilo koji problem, kada korisnik, eventualno, ne može više da servisira dug, nadležni su sudovi u inostranstvu - objašnjava Gavranović.

Inače, svaka lizing kuća u Srbiji na svojim sajtovima oglašava prodaju predmeta vraćenih sa lizinga. Među mnoštvom putničkih automobila, dostavnih vozila, traktora, poljoprivrednih mašina, našle su se i proizvodna linija za glačanje stakla, mašina za pravljenje sladoleda, betonska pumpa za kamion, oprema za preradu i pakovanje meda...

Ove korišćene stvari lizing kuće ponovo oglašavaju na prodaju, a predmeti se uglavnom kupuju u viđenom stanju.

BEZ BAZE

U Srbiji ne postoji jedinstvena baza vraćenih predmeta lizinga, u kojoj zainteresovani mogu na jednom mestu da pronađu sva vozila, opremu, mašine... Domaće lizing kuće same rešavaju ponovnu prodaju vraćenih predmeta lizinga. Svi podaci, sa uslovima prodaje, nalaze se na internet-stranicama svake pojedinačne lizing kuće.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana