Zvanični kurs Evra za dan 13.05.21. :: 117.5697 rsd

'Udar' na Narodnu banku po uzoru na Mađarsku

Objavljeno: 09.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, DW

Petnaestog marta, na državni praznik u Mađarskoj, pristalice predsednika mađarske vlade slave svog idola. Taj konzervativni nacionalista na taj dan održao je govor ispred stotinu hiljada pristalica koje su ga slavile kao svog mesiju. 

- Sloboda znači da mi određujemo pravila našeg života, ono šta je važno, a šta nije. Nije nam potreban vodič za magarce. Ne želimo da Mađarska bude kolonija - poručio je Orban.

Bila je to najava borbe protiv kritičara u zemlji i inostranstvu. Orban već dve godine vodi vladu i za to vreme Mađarsku je već temeljno promenio.
Publicista Paul Lendvaj ovako ocenjuje Orbana - On je fudbaler koji stalno daje golove. Netolerantan je, talentovan i željan vlasti.

Na sva ključna mesta u politici i društvu, Orban je postavio ljude od poverenja.

Menja zakone o medijima, a na stotine novinara je otpušteno. Zakonodavna mašinerija radi kao podmazana, njegova vlada donosi na stotine zakona, a parlament je osuđen da sve to samo gleda, pošto je dvotrećinska većina za njegovu stranku Fides. Zakonom pokušava da preuzme kontrolu i nad Nacionalnom bankom.

I za novu vladu u Beogradu važi deviza: učimo od Mađarske.

Podlogu za novi, krajnje sporni zakon o Narodnoj banci dala je vlada u Budimpešti. Kritičari strahuju da taj zakon omogućava srpskoj vladi pristup emisionoj banci i rezervama deviza.

Nova šefica banke Jorgovanka Tabaković pokušava da otkloni sve sumnje.

- Onako kako mi je čast da me je predložio predsednik Nikolić, predsednik Srbije i svih građana, isto tako mi je draga i kvalifikacija koju je dao gospodin Aleksandar Vučić kada je rekao, hajde da vidim ko će Jorgovanku Tabaković da natera da štampa novac ili da troši devizne rezerve. To ne mislim da je u interesu građana Srbije i u interesu svih nas. Srbija je iznad svih nas... - kaže ona.

Ipak, razlika između Srbije i Mađarske je sledeća: uprkos svemu, Srbija želi u Evropsku uniju. Ali, to će sada, po svemu sudeći, ići još teže. Pregovori sa Međunarodnim monetarnim fondom u svakom slučaju će biti složeniji. 27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorimaPogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana