EUR 117,58 USD 99,50 CHF 109,04

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 05.08.20. :: 117.5812 rsd

I bankari u Srbiji dobijaju 'debele' bonuse

Objavljeno: 10.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92, Tanjug

Dok se u Srbiji, zahvaljujući aferi nastaloj oko poslovanja Agrobanke, saznalo da i bankari u našoj zemlji dobijaju "debele" bonuse, to u svetu nije tajna.

Naime, u razvijenom svetu nije nikakva tajna da rukovodioci najmoćnijih bankarskih organizacija primaju milionske sume u vidu posebnih nagrada.

Ekonomista Milan Kovačević rekao da podržava princip da se zaposleni i lideri u kompanijama i bankama nagrađuju za dobre rezultate rada, napominjući da, generalno, postoje dve vrste takvih plaćanja.

- Obično je to neka fiksna cifra, a onda je bonus iznad toga. U poslednje vreme, u dosta slučajeva, to je samo bonus, što nije dobro - kazao je Kovačević, ukazujući da bi trebalo praviti razliku između nečega što je veće angažovanje i veći rad i onda da na to dolazi bonus.

Kovačević smatra da bi na drugoj strani trebalo oduzeti bonuse onima koji nisu pokazali dobre rezultate, pogotovo, liderima kompanija i banaka, uz podsećanje da je u svetu bilo slučajeva da kompanije propadaju, a bonus se, ipak, dobijao.

- Kada je reč o državnom kapitalu u srpskim preduzećima, mislim da je veći problem što država i ne bira profesionalce, nego politički zaslužne. U tom slučaju ne znam ni čemu onda služi bonus. Ako on može malo uticati na uspeh poslovanja, onda nema svrhe davati mu i bonus. Bolje mu onda dajte fiksni iznos, pa ga tako nagradjujte - kazao je Kovačević .

Ekonomista Miroslav Zdravković rekao je da niko ne može da ograniči vlasnika kapitala na koji će način da nagradi izvršne organe u kompaniji, a u Velikoj Britaniji i SAD česta je praksa da se izuzetno važan menadžer za firmu pretvara u ortaka, tako što se časti i akcionarskim udelom.

- To je i osnov svetske krize. Upravo zbog ekstra bonusa, bankari su radili sve samo da imaju stope rasta od 20, 30 odsto, makar i fingirane. I, rejting agencije su zajedno sa njima saučestvovali tako što su davale izveštaje kakve su davale. To je ljudska pohlepa kao izvor krize - smatra Zdravković.

Što se tiče javnog sektora kod nas, Zdravković smatra da bi u državnim preduzećima trebalo da se reguliše način isplata, što može i sada da se vidi na osnovu mesečnih i godišnjih podataka o fondu zarada.

- Međutim, mislim da su u javnom sektoru, u sektoru zdravstva, obrazovanje i državne uprave, bonusi relativno retki, više se to odnosi na javna preduzeća. A, ja ne znam ko koliko isplaćuje u javnim preduzećima - rekao je Zdravković i predočio da u principu, ne bi trebalo nikome da se isplaćuju bonusi. 27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorimaPogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana

Prosečna ocena: 4.18

ostavite komentar