Bugarin: Ukinuti ekonomske diplomate

Objavljeno: 14.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92, Tanjug

Privredna komora Srbije je spremna da preuzme funkciju ekonomske diplomatije, a taj posao ne bi koštao državu ni dinara, kaže predsednik PKS Miloš Bugarin.

- Ekonomska diplomatija ne bi trebalo da bude trošak države već poslovne zajednice, PKS ima kapacitete da podmiri te troškove i kvalitetne kadrove koji bi uspešno zastupali interese srpske privrede u svetu - rekao je on.

Bugarin kaže da je "apsurdno slati ekonomske diplomate tamo gde postoje predstavnici PKS koji dobro rade jer direktori predstavništava imaju već funkciju ekonomskih diplomata i kvalitetno saradjuju sa našim ambasadama, privrednim komorama i poslovnim asocijacijama zemlje domaćina".

On je rekao da ne može da sudi o dvogodišnjem učinku ekonomskih diplomata osim da su ogroman trošak, napomenuvši da najjeftinije predstavništvo PKS u inostranstvu košta oko 100.000 evra godišnje.

Konsultanat za strana ulaganja Milan Kovačević kaže da je angažovanje ekonomskih diplomata bilo rasipanje novaca, nagrađivanje ljudi po partijskoj liniji koja nije mogla doneti prave rezultate.

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Ljubodrag Savić rekao je da je prethodna vlada možda imala dobru ideju da pomogne srpskoj privredi, ali da nije bio dobar odabir kadrova.

On smatra da sve ekonomske diplomate treba da se vrate u zemlju jer za dve godine nisu uspeli da obave ključni zadatak dok je ekonomska diplomatija posao i Privrede komore Srbije i da ih ne treba duplirati.

Potpredsednik vlade i ministar spoljne i unutrašnje trgovine Rasim Ljajić ranije je u medijima najavio da će do kraja sedmice od ekonomskih ambasadora Srbije zatražiti da u najkraćem roku podnesu izveštaj o radu.

On je rekao da država ne može da plaća ekonomske ambasadore koji zarađuju dve do četiri hiljade evra mesečno, a nemaju nikakve rezultate i borave u zemljama sa kojima je trgovinska razmena na minimumu.

Ljajić je ukazao da je analizirao izveštaje o radu ekonomskih ambasadora do aprila ove godine i da u njima nije našao velikih konkretnih rezultata.  



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana