Fekter: Povratak na šiling bila bi 'glupost'

Objavljeno: 23.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Blic, Tanjug

Ministarka finansija Austrije Marija Fekter ocenila je "glupošću" zahteve opozicije za povratak na šiling, zbog krize u evrozoni.

Ona je kazala da ne veruje da će se situacija u evrozoni do te mere pogoršati da bi Austrija uvela šiling, odnosno postala deo takozvanog "severnog evra“.

Fekterova je poručila onima koji se zalažu za šiling i izlazak iz evrozone da bi trebalo da razmisle o negativnim posledicama po izvoznu privredu. Mogućnost da se zemlje isključe iz evrozone, kao što je to zatražio šef austrijske diplomatije Mihael Špindeleger, ona smatra projektom budućnosti, dodajući da to trenutno nije aktuelno i nema nikakvog značaja za problem Grčke.

Ministarka je uverena da će Grčka i krajem godine biti zastupljena u evrozoni, i to pre svega jer istupanje iz zone zajedničke valute nije tako lako. Uz to, dodala je Fekterova, sagledani su svi alternativni scenariji i pokazalo se da je pomoć Grčkoj, koja je, kako priznaje, preskupa, još uvek najpovoljnija varijanta.

Ona je iskazala spremnost da se Atini izađe u susret i produže rokovi za konsolidaciju, ukazujući da nije odlučujuće da li će proces biti zaključen 2020 , 2022. ili 2025. Ono što je bitno, kako je navela, jeste da Grčka krene putem održivosti, a taj put mora predočiti vlada u Atini trojci koju čine Evropska komisija, Evropska centralna banka i Međunarodni monetarni fond. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana