EFG i Intesa neće podizati kamate na štednju

Objavljeno: 12.10.2011


Vesti izvor: Kamatica

Beograd -- Banke Inteza i Eurobanka EFG saopštile su da će poslušati sugestije guvernera NBS Dejana Šoškića da u Nedelji štednje ne povećavaju kamate na depozite.

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić apelovao je u ponedeljak na banke da ne povećavaju kamate u Nedelji štednje, jer bi posledica većih kamata na depozite bila povećanje kamata na kredite.

Banka Inteza je istakla da "neguje izuzetno odgovoran pristup poslovanju u odnosu na klijente i privredu Srbije" i da "uvek detaljno razmatra sve sugestije nadležnih institucija i posluje u skladu s njima".

Ta banka, kako je rečeno, ulaže napore da svojim poslovanjem "pruži doprinos ispunjenju makroekonomskih i monetarnih ciljeva".

U Eurobanci EFG pozdravlja sugestiju NBS koja će dovesti do uravnoteženog balansa između kamatnih stopa na kredite i na depozite.

Kako ističu, izvesno je da će Evrobanka EFG poštovati sve preporuke NBS, uz napomenu da je rano iznositi stavove o njoj jer još nije u potpunosti formirana i prezentovana bankama.

Više detalja o kamatnoj politici u Nedelji štednje, kako navode u evrobanci EFG, imaće nakon sastanka s guvernerom Dejanom Šoskićem, koji će biti održan do kraja oktobra.

Izjava pomenutih banaka ukazuje da su izvori finansiranja koje imaju stabilni i da se nisu promenili u odnosu na prethodne godine, a u isto vreme i da su zadovoljni i voljni za dalju dobru saradnju sa monetarnim vlastima.

Nije ni čudo jer prema rezulatima poslovanja za prvih šest meseci 2011. godine, objavljenim na sajtu www.nbs.rs, 25 banaka je imalo ukupnu dobit pre oporezivanja od 22,1 milijardu dinara.

Najveću dobit pre oporezivanja u iznosu od 5,2 milijarde dinara imala je Banka Inteza (Intesa), a i EFG Evrobanka je na petom mestu  sa 1,5 milijardi dinara bruto dobiti u prvoj polovini 2011.

Pomenute banke ni u prošlogodišnjoj nedelji štednje a i ranije nisu bile među bankama koje su nudile najveće kamate na štednju. Obe banke nalaze se među prvih pet po ukupnoj sumi datih kredita. 

Kamatica savetuje građane koji štede da se na vreme raspitaju za uslove koje banke nude i da nečekaju kraj nedelje štednje kada neće imati vremena da odaberu najpovoljniju banku. 

Kamatne stope na kredite u eurima su danas na nivou iz 2007 godine kada su kamate na štednju u nedelji štednje bile za 2-3 procenata veće nego danas tj kretale su se i do 9,5% .

U prilog ovoj tezi ide i podatak da su euroobveznice koje je prošlog meseca emitovala Republika Srbija prodate za kamatu od 7,5% godišnje.

Sa druge strane Narodna Banka je merama iz prve polovine godine, kada je uvedeno obavezno učešće od 30%, uspela da smanji potražnju za ovim kreditima, što može da utiče na manju potrebu banaka za eurskom štednjom.

 

 

 

 

 

 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana