2012. nije idealna za kupovinu stana

Objavljeno: 07.03.2012


Vesti izvor: Kamatica

Uprkos programu subvencionisanih stambenih kredita i najavama Ministra Olivera Dulića da će ova godina biti idealna za rešavanje stambenog pitanja, većina građana smatra da uslovi na tržištu nisu dobri da bi ove 2012. došli do svog stana, rezultati su ankete koju je u januaru sproveo portal Kamatica.

Na pitanje "Da li je 2012. prava godina za kupovinu nekretnine'", čak 74,78% od više od 3.000 građana koji su učestvovali u anketi Kamatice odgovorilo je negativno.

Najviše, 34 odsto anketiranih smatra da sada nije pravo vreme za kupovinu nekretnine jer su plate male i nisu sigurni da li će zadržati posao. Loši uslovi stambenog kreditiranja razlog je zašto 23,62 odsto anketiranih smatra da ne treba sada kupiti nekretninu, dok 17.09 anketiranih smatra da su cene kvadrata još visoke.

Interesantno je da 17, 39 odsto građana smatra da će ove godine padati cena nekretnina zbog čega treba kupiti stan, a samo 7, 74 odsto građana smatra da je kupovina nekretnine dobar potez zbog subvencionisanih kredita koje daje država.

Program subvencionisanih stambenih kredita, većina anketiranih građana smatra nedovoljnim da bi se odlučili na kupovinu nekretnine.

Na pitanje "Kako ocenjujete program subvencija?", čak 34,99 odsto anketiranih odgovorilo je da im subvencionisani stambeni krediti ne vrede, jer je tržište nekretnina nesređeno. Tačno 28, 73 odsto građana smatra da je program subvencija dobar, ali da su uslovi kvalifikovanja i dobijanja tih kredita isuviše komplikovani, dok 22,1 odsto anketiranih smatra da je kod programa subvencionisanih stambenih kredita procedura od apliciranja do isplate kredita veliki minus. 

O programu subvencija pozitivno se izrazilo 15 odsto građana koji smatraju da je program bolji jer pruža i starijim građanima mogućnost za kupovinu stana i da je sada poboljšan u odnosu na prošle godine.

Anketa portala Kamatica pokazala je i da građani smatraju da je tržiše nekrenina haotično i nesređeno i da je neophodno da država ponudi sistemska, a ne parcijalna rešenja.

Na pitanje "Šta država treba da uradi na tržištu nekretnina?", 5,47 odsto građana smatra da treba zakonski urediti rad agencija za promet nekretninama, 5,93 odsto anketiranih smatra da je potrebno uvođenje reda u građevinskoj industirji. Obezbeđenje sigurnosti kupovine ključan je potez koji država treba da učini na tržištu nekretnina smatra 7,75 anktiranih, dok 11,55 odsto građana smatra da država treba da pojednostavi procedure i smanji takste.

Simptomatično je da čak 69,45 odsto anketiranih smatra da bi država trebalo da uradi sve prethodno navedeno kroz paket sistemskih mera. 
 

Anketa Kamatice  pokazala je i da od 3.000 posetilaca koliko je učestvovalo u istraživanju najviše, odnosno 29,43% anketiranih živi u iznajmljenoj nekretnini.

Nešto manje, odnsono 28,08 odsto anketiranih živi u stanu, odnosno u kući svojih roditelja, dok je 13,89 odsto građana nasledilo nekretninu, a 7,88 odsto anketiranih građana živi u stanu/kući svog supružnika.

Interesantno je da je samo 20,73 odsto građana kupilo stan, odnosno kuću na kredit.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana