Dačić sa tajkunima udara na banke

Objavljeno: 13.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Politika, Alo

Ivica Dačić, mandatar nove vlade, stalno proširuje spisak „narodnih neprijatelja”. Posle Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), direktora javnih preduzeća koji planiraju poskupljenja, na listi su se od pre dva dana našli i bankari.

- Finansijski sektor je najveći neprijatelj našeg naroda zato što ima za cilj da što više opljačka ovaj narod i to tako više neće moći - zapretio je Dačić.

Čini se, međutim, da će odmah po dolasku u premijerski kabinet budući predsednik vlade morati da pokuca na vrata tih istih narodnih neprijatelja. Jer, da bi se redovno isplaćivale sve obaveze iz budžeta, pa i plate i penzije, država će do kraja godine morati da pozajmi oko dve milijarde evra. Što je za naše prilike ogroman novac.

Povoljnije kamate, bez aranžmana sa MMF-om, opet neće biti moguće – pa će ekonomski deo vlade, čini se, morati da pokuca i na vrata zgrade MMF-a u Pensilvanija aveniji u Vašingtonu. I ne samo to. Država je, sa druge strane, jedan od najvećih bankarskih dužnika, jer su one u državne dužničke papire plasirale 3,5 milijardi evra.

Vladimir Gligorov sa Bečkog instituta za međunarodne ekonomske odnose smatra da je u ovoj priči najgori rečnik budućeg premijera. Odavno se u Srbiji nije čulo da su banke neprijatelji naroda, dodaje.

– Nisam siguran da razumem šta je tačno Dačić hteo da kaže. Prigovara se bankama da iznose profite, ali se ne kaže zašto je to rđavo. Možda se smatra da bi trebalo da se reinvestira u banke i da se onda poveća kreditiranje. Ali kapitalizacija banaka nije razlog da banke ne povećavaju kredite i ne smanjuju kamate. Dačić zatim kaže da bi trebalo narod da se pita za koga je glasao, a ne banke. To bi moglo da zvuči kao najava finansijske represije, jer naravno bankama upravljaju vlasnici i menadžeri koje oni postave, a ne glasači. Tako da se možda najavljuje administrativno određivanje kamata ili nalaganje kome da se daju krediti i pod kojim uslovima. Bez obzira da li time banke ostvaruju profit ili gubitak – kazao je Gligorov za Politiku.

Populizam i demagogija Dačića i Miškovića

Izjava mandatara za sastav vlade Ivice Dačića da je finansijski sektor “najveći neprijatelj naroda” prija uhu osiromašenih građana, ali je, po oceni finansijskih analitičara, populistička i demagoška.

U tome što istovetni zahtev mandataru za zaokret ekonomske politike orkestrirano dolazi i od vlasnika Delta holdinga Miroslava Miškovića, koji važi za jednog od najmoćnijih srpskih tajkuna, oni vide nagoveštaj restriktivne državne politike koja banke može oterati sa srpskog tržišta, a građane i privredu u još veću bedu.

- Iako vlasnik Delta holdinga ne bi trebalo da se bavi kreiranjem ekonomske politike, malo je verovatno da predstavnici te kompanije baš u istom danu daju izjave istovetne Dačićevoj na temu finansijskog sektora, od koga je 90 odsto u rukama banaka. Sve to nagoveštava jednu restriktivnu državnu politiku prema bankama koja ih može oterati sa našeg tržišta - ocenio je za Alo Dragovan Milićević, član Udruženja finansijskih analitičara Srbije.

On smatra da bi restrikcija bankarskih usluga značila dodatno smanjenje proizvodnje i izvoza, što bi za posledicu imalo još veće otpuštanje radnika i pad standarda.

- Banke nisu cvećke, ali im je takvo ponašanje omogućila država svojim normativnim rešenjima i politikom visokih kamata na obveznice koje su profitabilnije i sigurnije od ulaganja u privredu. Bolje bi bilo predložiti model koji će zameniti ovu nefunkcionalnu ekonomsku teoriju, a to od Dačića nismo čuli - zaključio je Milićević.

Bune se oni koji su kupili zemljište i nekretnine

Aleksandar Stevanović, saradnik Centra za slobodno tržište, slaže se da je ideja o zamrzavanju potraživanja banaka “besmislica” i da bi to dovelo do uništavanja banakarskog sektora.

- Izjave da je bankarski sektor neprijatelj naroda su strašna demagogija. Dok nismo imali takve “neprijatelje” naroda, novac smo mogli da dobijemo samo od zelenaša, privrednike su njihovi funkcioneri finansirali iz primarne emisije, a banke su opljačkale štediše - podsetio je za Stevanović.

On sumnja da nezadovoljstvo prema bankama dolazi pre svega od onih koji su se “prezadužili kupujući nekretnine i zemljište, pa su sada u problemu jer je cena njihove imovine pala”.

- Ukoliko Dačićeva izjava znači kraj slobodnom tržištu, bojim se da ćemo se opet spotaći na isti kamen. Inflacija nikome ništa nije dobro donela i pitanje je pod kojim uslovima bi Dačićeva vlada nabavila ruske milijarde za pokretanje privrede - kaže on. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana