Tekst objavljen: 10.06.2013 7:50        


Dinar će u ponedeljak, 10. juna, oslabiti prema evru za 0,3 odsto i srednji kurs će biti 114,3579 dinara za jedan evro, što je najslabija vrednost dinara od početka ove godine.

Za evro 114,36 dinara, NBS pušta dinar da padne?

Gde je kraj posrtanju domaće valute nije nepoznato, a prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić izjavio je da evro neće vredeti više od 115 dinara. Da li će ta izjava smiriti kurs – ostaje da se vidi.

Evro će koštati oko 30 para više nego u petak kada je kurs 114,0314 dinara za jedan evro iako je NBS prodala 20 miliona evra da bi ublažila prekomernu dnevnu promenu kursa. NBS je ove godine na Međubankarskom deviznom tržištu kupila ukupno 90 miliona evra, a prodala 135 miliona evra da bi ublažila kolebanje kursa.
Goran Nikolić iz Instituta za evropske studije kaže za Politiku da bi Narodna banka s jednom intervencijom na tržištu od 100 miliona evra zaustavila pad dinara, ali je pitanje, iz njenog ponašanja, da li to želi. Jer, oni su na odbranu dinara potrošili malu sumu.

– Time što dozvoljava da dinar slabi centralna banka zapravo daje podršku fiskalnoj politici. Kurs je indikator da nešto nije u redu i da su zato mere za oporavak ekonomije prava stvar. Na ovaj način se na javnost pravi pritisak da prihvati taj program mera – kaže Nikolić.

U dosadašnjem ponašanju centralne banke Nikolić uočava signal da centralna banka zapravo ne želi jak dinar. Zato ga pusta da polako slabi.

U NBS, sa druge strane, ostaju pri tome da su pritiske na slabljenje dinara pokrenule loše vesti o stanju u javnim finansijama, kao i neizvesnost u dinamici i dubini reformi na planu fiskalne konsolidacije, zbog čega je neophodno da vlada u što kraćem roku usvoji konkretne mere u pravcu smanjenja budžetskog deficita.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dinar evro kursna lista nbs devizni kurs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana