Tekst objavljen: 03.07.2020 11:40        


Inostrani stručnjaci za valutna tržišta ocenili su da je naša valuta jedna od najstabilnijih u svetu

Austrijanci svrstali dinar među stabilne valute

Stručnjaci austrijske bankarske grupe za valutna tržišta ocenili su da je srpski dinar "jedna od najstabilnijih valuta na svetu" u analizi kretanja deviznih kurseva nacionalnih valuta zemalja Centralne i istočne Evrope (CIE) prema evru. 

U izveštaju se navodi da fraza "nemojte se boriti protiv centralne banke" dobro ilustruje kretanja na deviznom tržištu u Srbiji.

Analitičari ističu da je dinar jedna od najstabilinijih valuta u svetu od početka godine, te da je Narodna banka Srbije u prvih pet meseci 2020. godine intervenisala neto prodajom deviza u iznosu od 875 miliona evra, što čini 6,1 posto ukupnih deviznih rezervi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Takođe ocenjuju da NBS ima "pregršt" municije (u smislu deviznih rezervi), i da očekuju da se deprecijacijski pritisci u narednom periodu postepeno smanje.

Kao argumente, koji idu u prilog njihovim očekivanjima, navode stabilnu makroekonomsku sliku Srbije, stabilan priliv stranih direktnih investicija i atraktivan nivo realnih prinosa na državne obveznice.

U izveštaju je dat grafički prikaz kretanja kursa EUR/RSD, kao i projekcije austrijskih analitičarakoji očekuju nastavak relativne stabilnosti kursa dinara u narednom periodu. Vremenski horizont prognoze obuhvata period do sredine 2021. godine.

U analizi, koja je između ostalog obuhvatila i kretanje kursa mađarske forinte, češke krune, poljskog zlota, analitičari su upozorili da kursevi valuta zemalja CIE nisu imuni na globalne promene raspoloženja i da bi stoga investitori trebalo da prate i vesti u vezi sapandemijomkorona virusa.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
stabilne valute CIE austrijanci dinar stabilnost dinara

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana