Tekst objavljen: 18.10.2023 13:15        


Iako je na tržištu prosečna cena gotovinskog kredita oko 14 odsto godišnje zajmodavci se za nove klijente bore i popularnim ponudama pa se tako može dobiti i fiksna kamata od 10 odsto na čak šest godina otplate

Banke se ponovo malo "jače" bore za nove klijente?


Ko kaže da među bankama nema konkurencije i da su im ponude „uniformne”, odnosno podjednako skupe, vara se. Ima i jeftinijih opcija, ali ih treba naći. Konkretno jedna banka, koju ne želimo da reklamiramo, oglasila je ponudu za gotovinski kredit sa kamatom od „samo” 9,9 odsto godišnje. Reč je o fiksnoj kamati, na čitav period otplate koji može biti i do šest godina. Uslovno rečeno to je manja banka koja, očigledno, želi da proširi bazu klijenata. Više dužnika znači veću zaradu i ta jednačina je jednostavna.

Šta je tu neobično? Pa to što je prosečna kamata na gotovinske zajmove na tržištu oko 14 odsto. Dodatno, banka nudi zajam po kamati koja je niža od stope inflacije, koja je trenutno 10,2 procenta međugodišnje. Neobično je i to što je u slučaju promenljive kamate kod iste banke, zajam skuplji, jer je kamata 11,43 odsto. Kod nas su svi gotovinski krediti u dinarima, pa je u konkretnom slučaju kamata zbir belibora, domaće međubankarske kamate, koja trenutno iznosi 5,78 procenta i marže od 5,65 odsto. Ovim primerom, tačnije ponudom banka ruši sva ustaljena pravila da fiksna kamata mora da bude veća od promenljive, jer je u tom slučaju rizik gubitka vrednosti pozajmljenog novca na banci, dok u slučaju promenljive kamate rizik snosi klijent. Tačnije, kod promenljive kamate, zbog mogućnosti povećanja, trošak zajma može biti znatno veći nego što je klijent u momentu uzimanja kredita izračunao i na šta je računao.

Pomenuta ponuda sa početka teksta važi samo za klijente koji prenesu platu u tu banku, a za korisnike drugih banaka kamata iznosi gotovo 16 odsto, tačno 15,95.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Zoran Grubišić, profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji potvrđuje da je neobična situacija da fiksna kamata bude niža od promenljive, a ukazuje da je banka u celoj priči našla neki svoj interes.

„To je pravo banke, njene poslovne politike, da predviđa kako će se kretati referentne kamate. Oni očigledno predviđaju da će na neki duži period inflacija, a samim tim i belibor, biti u padu. Ponuda za one koji pređu kod njih je lako objašnjiva, jer žele da imaju što više klijenata kojim opet naplaćuju i druge bankarske proizvode”, kaže Grubišić.

Gotovinski kredit je sigurno, uz dozvoljeni minus, najpopularniji bankarski proizvod. Interesovanje za njega nije znatno opalo uprkos visokimkamatama. Zato onima kojima je potreban novac nije problem prelazak u drugu banku. Prema podacima Udruženja banaka Srbije na kraju septembra rast gotovinskog kredita u odnosu na isti mesec prošle godine iznosio je 4,6 odsto. Na mesečnom nivou više ih je za 0,3 procenta.

Gotovinski zajmovi čine 46 odsto svih uzetih kredita stanovništva, naspram stambenih čiji je udeo 44 procenta.

Prema podacima Narodne banke krediti stanovništvu povećani su u drugom kvartalu za 14,9 milijardi dinara, vođeni rastom gotovinskih zajmova (10,8 milijardi dinara) i stambenih kredita (1,4 milijardi). Ipak, iznos novoodobrenih zajmova stanovništvu u tom periodu od 138 milijardi dinara manji je za 7,6 odsto nego u istom periodu prošle godine. Gotovinski krediti činili su 64,9 procenata novih zajmova, dok se na stambene kredite odnosilo 16,3 odsto novih zajmova stanovništvu što je niže nego u 2022, kada su u proseku činili 23,5 procenata novih kredita stanovništvu, što je posledica povišenih cena nekretnina i troškova zaduživanja.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke u srbiji povoljniji krediti gotovinski krediti bankarski proizvodi Zoran Grubišić

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana