Tekst objavljen: 21.11.2022 15:55        


Propala platforma za trgovinu kriptovalutama FTX ima više od 100.000 poverilaca, a brojka bi mogla premašiti i milion, pokazuju dokumenti u prijavi stečaja u SAD-u. UKupni dugovi dostigli su više od 3 milijarde dolara, a samo dva poverioca potražuju 200 miliona

Bankrot FTX-a oštetio milion poverilaca


FTX je prošli petak američkom sudu podneo zahtev za zaštitu od poverilaca nakon što su uspaničeni trgovci u samo tri dana povukli s platforme više od šest miliona dolara, a konkurent Binance odustao od dogovora o pomoći.

Binance je dostavio pismo namere o kupovini FTX-a, ali ga je već idućeg dana povukao. Prošlog vikenda izvršni direktor Changpeng Zhao objavio je na Twitteru da Binance više ne prihvata depozite u FTX-ovoj kriptovaluti FTT, sugerišući ostalim kompanijama u sektoru da slede njihov primer.

“FTX se suočio s ozbiljnom krizom likvidnosti zbog koje je prošlog petka bio prisiljen da hitno podnese zahtev (za zaštitom od poverilaca)”, pokazuju dokumenti dostavljeni američkom sudu.

Stečajni postupak uključuje više od 100.000 poverilaca , ali brojka bi mogla premašiti i milion, budući da je FTX od članica grupe zatražio da popise velikih poverilaca ne dostavljaju odvojeno, već da ih objedine u zajedničku listu, stoji u podnesku.

“Otvorena su pitanja o rukovodstvu (izvršnog direktora Sama) Bankman-Frieda i o upravljanju složenom lepezom FTX-ove imovine i poslova pod njegovim rukovodstvom”, dodaje se.

Osnivač FTX-a i bivši izvršni direktor Sam Bankman-Fried rekao je da je prebrzo proširio poslovanje, tvrdeći da nije primetio signale problema na digitalnoj platformi, čiji je slom izazvao šok u kriptosektoru, izvijestio je New York Times u ponedeljak veče.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Finansijski regulator Bahama gdje je FTX-ovo sedište sumnjiči kompaniju za proneveru novca klijenata, objavivši u ponedjeljak da joj je vrhovni sud dodelio dva stečajna upravnika, partnere američkog Pricewaterhouse Cooppersa (PwC).

FTX je osnovan 2019. godine, a prošle je godine imao više od milion korisnika, zauzevši treću poziciju po vrednosti transakcija u kriptovalutama. U januaru ove godine njegova tržišna vrednost procijenjena je na 32 milijarde dolara.

Njegov prihod porastao je s 10 miliona dolara u 2019. na milijardu dolara u 2021. i obrađenih oko 10 posto globalnih transakcija u kriptovalutama u ovoj godini, pokazuje dokument iz septembra.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
bankrot FTX-a FTX bankrot kriptovalute trgovina kriptovalutama poverioci

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana