Tekst objavljen: 14.12.2021 14:45        


Razlika u ceni između benzina i autogasa nikada nije bila tako mala kao danas, a razlozi za to nisu samo u povećanju cena energenata na svetskom tržištu, već u znatnoj meri i visini akciza koje su u poslednjih 10 godina povećane dva i po puta, ukazuju iz Udruženja za tečni naftni gas (TNG)

"Cena autogasa nikad nije bila veća"


Iz udruženja apeluju na državu da što pre smanji ove namete, navodeći da bi to društvu donelo i ekološku i ekonomsku korist.

Od janura ove godine cena autogasa povećana je za skoro 50 odsto i treunutno iznosi preko 100 dinara, što je do sada nezabeleženo poskupljenje, ističe zamenik predsednika Udruženja za tečni naftni gas Ivan Brajović.

On ukazuje da je nagli skok cena energenata na svetskom tržištu svakako uticao na povećanje maloprodajne cene tečnog naftnog gasa i u Srbiji. Dodaje da se godišnja potrošnja ovog energenta kod nas procenjuje na 155.000 tona, s tim što Srbija proizvodi oko 105.000 tona godišnje, a ostatak od 50.000 tona se uvozi.

Brajović kaže da fiskalna zahvatanja države nisu ove godine bila značajan faktor povećanje cene ovog ekološkog goriva, ali da previsoke akcize i druge takse predstavljaju ključni problem za njegovu potrošnju unazad deset godine.

"Državna zahvatanja su za 54 odsto veća od evropskog proseka" i zato su efekti na potrošnju razorni" smatra Brajović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


On napominje da su akcize u Evropi na ovu vrstu goriva minimalne i da svi moraju da ih poštuju, kako se ne bi na račun niže cene derivata indukovala veštačka konkurentnost privrede.

Brajović ukazuje i da TNG kao alternativno gorivo donosi različite ekološke koristi, jer manje zagađuje okolinu i sprečava efekat staklene bašte, zbog čega je u svetu poželjan kao gorivo.

"Kada bi se akcize svele na razuman novo, socijalno ugroženi slojevi stanovništva tj. njihovi vlasnici automobila, bi dobili troškovno prihvatljivije gorivo za svoje kućne budžete" izjavio je Ivan Brajović.

U Udruženje za TNG smatraju da postoje svi uslovi, odnosno dobra infrastruktura u koju je ulagano 20 godina, da se vrlo brzo povrati promet tog energenta.

A to je, kako navode, važno i zbog toga da se ne bi obezvredile investicije koje se procenjuju na 200 miliona dolara u gasne module na 1.440 benzinskih stanica, kao i u skladišta, auto-cisterne i ostalu opremu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
udruženje za tečni naftni gas gas autogas cena autogasa TNG

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana