Tekst objavljen: 20.09.2021 14:30        


Cene nekretnina u Beogradu neprestano rastu, a uporedo sa stanovima skuplja su i garažna mesta. Da biste u prestonici bez po muke smestili svog dvotočkaša, to može da vas košta i 20 ili 30 hiljada evra

Cena garažnih mesta u Beogradu ide i do 30 hiljada evra


Konsultant za nekretnine Nikola Đogatović rekao je za Nova.rs da cene garažnih mesta u Beogradu rastu jer prate trend povećanja cene stanova, te da za garaže u centru treba izdvojiti najviše novca.

„Najskuplja su garažna mesta u centralnim gradskim jezgrima. Postao je standard da ljudi koji imaju dobra primanja i skuplje stanove, uzimaju garažna mesta“, ističe Đogatović.

Đogatović ističe da se dešavaju situacije da kupac praktično i ne pita za cenu mesta jer mu je ono preko potrebno.

“Imate situaciju da ste kupili salonac u odličnoj zgradi, ali nemate garažu. Dešava se i situacija da je u blizini vašeg stana već izgrađena zgrada koju investitor želi da proda. Kada je takva situacija, praktično ne pitate za cenu jer vam je jedina prilika. Koliko investitor traži, vi ćete platiti. Praksa je da svako ko kupi stan ima priliku da kupi i garažno mesto budući da na jedan stan ide i jedno mesto za automobil. Ali, dešavaju se i situacije da investitor ne gradi garažu”, nastavio je Đogatović i dodao:

“Generička formula je da je cena garaže negde oko polovine cene stana, a da je prosečna kvadratura garaže oko 12 kvadrata. Drugim rečima, platio si stan 3.000 evra po kvadratu, pa ti je onda cena kvadrata za garažu 1.500 evra. Kada pomnožite prosečnu kvadraturu i cenu po jednom kvadratu, dobijete da vam za stan od 3.000 evra po kvadratu treba još 18.000 evra za gara”, kaže Đogatović.

On kaže da se dešava da investitor ne želi da spusti cenu kvadrata stana, ali onda proda niže garažno mesto.

Kada je reč o opština i lokacijama gde je najskuplje, Đogatović ističe da je definitivno najskuplje oko centralnih gradskih jezgra, ali da cene nisu jeftine ni u slučaju opština koje su udaljenije od centra, poput Voždovca, Zemuna…

„Cena kvadrata stana na Voždovcu sada se kreću oko 2.300, 2.400 evra, a ide i do 3.000 evra. Ova opština ima centralne delove gde su cene veoma visoke i vi ćete često doći u situaciju da na ovoj opštini platite garažu 10.000 evra. Nažalost, rastu cene svega, sve je poskupelo, pa jednostavno to ne mogu da ne prate cene garaža. Sa druge strane, da nema kupaca, cene ne bi ni bile toliko visoke”, zaključio je Đogatović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Užice: Od 5.000 do 8.000 evra ta parking mesto

Užice je grad koji godinama unazad muči muku sa parking mestima. Zakon koji predviđa da svaka stambena jedinica novoizgrađenog objekta mora imati parking mesto ili garažni prostor, u ovom gradu se uglavnom ne sprovodi. Razlog je odredba lokalne samuprave koja investitorima daje mogućnost da na ime jednog parking mesta u budžet grada uplate oko 250.000 dinara pa najveći broj novoizgrađenih zgrada i nema parkinge a garaže tek mali broj. Zbog takve odluke lokalne vlasti, problem nedostatka parkinga je sve veći.

Investitori zgrada u kojima postoje garažna i parking mesta, te površine nude uz prodaju stambenih jedinica ali je mali broj kupaca stanova koji se odluči da uz stan kupe i parking, uglavnom novac koji imaju ulažu u kvadrate stambenog prostora. Cena garažnog mesta u Užicu kreće se od pet do osam hiljada evra dok otkup parking površine na otvorenom košta oko četiri hiljade evra.

Parking ili garažno mesto ne moraju kupiti ili koristiti stanari zgrade gde se te površine nalaze, već su one dostupne i trećim licima. Nisu retki oni koji žive u jednoj a vozilo parkiraju u drugoj zgradi, ali je najveći broj onih koji iznajmljuju garaže ili parking prostore. Za garažno mesto u Užicu treba izdvojiti od 50 do 80 evra mesečno dok je parking mesto od 30 do 50 evra, zavisno od lokacije.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
garažna mesta beograd garaže nikola đogatović Beograd garaže

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana