Tekst objavljen: 10.03.2022 15:25        


Vlasnici benzinskih pumpi u Srbiji očekuju konačnu odluku vlade o izmenama postojeće uredbe o maksimalnim cenama goriva, koja je doneta pre mesec dana

Cene goriva će se usklađivati na nedeljnom nivou?


Novi nacrt uredbe trebalo bi da pripremi Ministarstvo trgovine, a kako Politika nezvanično saznaje, posle jučerašnjeg, još jednog u nizu sastanka na kojem se usaglašava ovaj dokument, predloženo je da se cene goriva ubuduće usklađuju na nedeljnom nivou.

Postojaće formula prema kojoj će se ta cena određivati. Ostaje, međutim, i dalje nejasno kako će se računati smanjenje akciza od 20 odsto, koje je pre dva dana najavio predsednik Srbije.

On je gostujući na B92 rekao da bi nova uredba mogla da bude doneta danas na sednici vlade. Ono što je, prema njegovim rečima, izvesno jeste da će sedržava odreći dela akciza od 20 odsto, kako se ne bi događalo da veleprodajna cena goriva bude viša od maloprodajne. Upravo je to proteklih dana bio glavni razlog zbog kojeg su pojedine male pumpe morale da se zatvore, a velike da rade s gubicima, iako goriva ima dovoljno.

Ovo predloženo usklađivanje cena na nedeljnom nivou ne čudi ako se zna da cena barela neprekidno raste.

Razlog više da se uredba promeni je jučerašnji primer razlike između prosečne veleprodajne i maloprodajne cene evrodizela od 14,28 dinara, a za evropremijum BMB 9,44 dinara. Naime, cena po kojoj su benzinske stanice juče kupovale dizel iznosila je 193,28 dinara, a prodavale su ga po 179. Beznin je nabavljan po 180,44 dinara, a prodavan po 171, kako je uredbom vlade i propisano.

Izvesno je da će zarada trgovaca na pumpama po litri goriva biti oko šest dinara, piše Politika.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković kaže da mu mnogo šta u vezi sa smanjenjem akcize nije jasno, ali da je dobro da se neki potezi povlače jer su pumpe zbog tolike razlike između veleprodajne i maloprodajne cene već u gubicima. Po svakom litru benzina vlasnici pumpi su u protekle dve nedelje gubili najmanje po četiri dinara jer je veleprodajna cena bila za toliko viša od maloprodajne (ne računajući pritom troškove na pumpama, zaradu zaposlenih), a po litru evrodizela pumpe su gubile po čak devet dinara jer su za toliko skuplje kupovale ovaj derivat nego što su smele da ga prodaju.

Podsetimo, tržišna inspekcija podnela je pet prekršajnih prijava protiv vlasnika pumpi koji su, u situaciji velike uzbune javnosti na društvenim mrežama, ograničavali prodaju derivata. Gužve na pumpama dogodile su se pre nedelju dana nakon glasine da su pumpe ograničile točenje za evrodizel i BMB 95, što se potom potvrdilo kao istina.

Vlada Srbije prethodno je upravo za ove dve vrste goriva uredbom ograničila cene, a paniku na pumpama je osudila i ocenila kao nameru pojedinaca da se digne uzbuna.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena goriva nebojša atanacković kriza u ukrajini cena dizela cena benzina gorivo

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana