Tekst objavljen: 29.04.2023 18:00        


Evrostat je objavio da su cene nekretnina u Evropi po prvi put od 2015. godine u padu, ponajviše zbog rasta kamatnih stopa i inflacije. U četvrtom kvartalu 2022. cene nekretnina u EU bile su za 1,5 odsto niže nego u kvartalu koji mu je prethodio

Cene nekretnina padaju širom Evrope


Ovo je potvrdio i Međunarodni monetarni fond koji saopštava da je na nekim evropskim tržištima taj trend izuzetno vidljiv i kao primer navodi Češku Republiku, Dansku i Švedsku gde su cene kuća pale za šest odsto.

Nekretnine bi u narednom periodu mogle postati još jeftinije ukoliko centralne banke nastave da povećavaju referentne kamatne stope. To bi naime dovelo do spokupljenja stambenih kredita, koje bi smanjilo tražnju za nekretninama. Više kamate bi takođe mogle i otežati plaćanje rata za već postojeće kredite, do te mere da neki ljudi ne mogu više da ih otplaćuju. I to bi dovelo do rasta ponude nekretnina na tržištu, a kada je ponuda neke robe velika a tražnja za njom mala – njena cena pada.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Sve ovo naravno ne važi za Srbiju. Kod nas se smanjuje tražnja za nekretninama ali njihove cene i dalje prkose tržišnoj logici.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
nekretnine cene nekretnina evropa pad cena nekretnina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana