Tekst objavljen: 09.06.2024 16:00        


Svetske cene hrane u maju porasle na šestomesečni maksimum, saopštila je danas Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO)

Cene prehrambenih proizvoda u maju porasle na šestomesečni maksimum


Indeks svetskih cena hrane za maj je porastao sa aprilskih 119,3 poena na 120,4 poena, navodi se na vebsajtu FAO.

Rast cena žitarica i mlečnih proizvoda je više nego nadoknadio pad cena šećera i biljnih ulja, dok je indeks cena mesa gotovo nepromenjen u odnosu na april.

Indeks cena žitarica je mesečno porastao za 6,3 odsto na 118,7 poena pošto je zabeleženo mesečno poskupljenje svih vrsta žitarica, posebno pšenice.

Oštar mesečni porast cena žitarica je uglavnom posledica zabrinutosti zbog nepovoljnih uslova useva za žetvu 2024. godine.

Indeks cena mlečnih proizvoda je u maju u proseku iznosio 126 poena, što je za 1,8 odsto više u odnosu na april.

Narast cena mlečnih proizvodaje uticala povećana potražnja u sektoru maloprodaje i prehrambenih usluga uoči letnjih praznika, kao i zabrinutost tržišta da bi proizvodnja mleka u zapadnoj Evropi mogla da padne na istorijski minimum.


Pad svetskih cena šećera je uglavnom posledica vesti da je žetva šećerne repe u Brazilu uspešno krenula,tako da je relevantni indeks mesečno pao za 7,5 odsto na 117,1 poen.

Indikator koji prati cene biljnih ulja je u maju bio na nivou od 127,8 poena, što predstavlja pad za 2,4 odsto u odnosu na april, pre svega zbog nižih cena palminog ulja.

Indeks cena mesa je takoreći nepromenjen u odnosu na april pošto je mesečno porastao za samo 0,2 odsto na 116,6 poena.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
hrana cene hrane skok cena hrane FAO

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana