Tekst objavljen: 20.07.2022 14:55        


Nakon što je medij u Hrvatskoj objavio da građane u Srbiji na zimu definitivno očekuju restrikcije struje, oglasio se EPS i naveo da je ovo apsolutno netačno

Da li nas stvarno očekuju restrikcije od novembra i šta o tome kažu stručnjaci


Sagovornici "Nove" tvrde da su restrikcije uvek moguće, ali da u ovom trenutku nije istina da se planiraju isključenja struje za privredu i građane. To je, kako kažu, u ovom trenutku teško predvideti.

Najpre je zagrebački portal „Poslovni dnevnik“ objavio da prema njihovim saznanjima iz Elektroprivrede Srbije (EPS), građani Srbije od novembra do januara mogu da očekuju restrikcije električne energije.

Prema istom izvoru, u slučaju pogoršanja stanja na tržištu električne energije u Evropi, predviđaju se restrikcije u trajanju od šest sati dnevno i to ravnomerno raspoređenih na pet distributivnih područja EPS.

Iz Elektroprivrede Srbije rekli su za N1 da nikakve restrikcije struje nisu u planu, niti da je bilo ko iz ove firme mogao da da ovakve neproverene informacije.

Stručnjak za energetiku Miloš Zdravković kaže za Nova.rs da postoje četiri scenarija za zimu i da su restrikcije jedna od mogućnosti, ali da je to najskuplja opcija.

"Pred nama su četiri scenarija: prvi su moguće restrikcije struje, ali to je najskuplji i najgori način da se reši problem. Podvlačim da je to najskuplji scenario, iako građanima deluje da nije tako. Elektroenergetski sistem je projektovan da radi svakoga dana, 24 sata, 365 dana u godini. Kada vi isključujete sistem po potrebi, vama će sistem biti prenapregnut i dolaziće do kvarova, odnosno do iskakanja, a na kraju neće se ni građanima dopasti to što nemaju struju", priča naš sagovornik.

On dodaje da je druga opcija da poskupi struja, treća da delom EPS zaduži, a delom to plate građani. Četvrta opcija je da se nastavi sa uvozom struje.

"Mi imamo proizvodne kapacitete, dobre inženjere i postoje svi dobri preduslovi da uz dobro poslovanje budemo stabilni. Najbolje bi bilo da se revitalizuju kopovi, ali nažalost EPS je u ovom trenutku na kolenima. Do tada, mi ćemo uvoziti ugalj do revitalizacije kopova", zaključuje naš sagovornik.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Lider sektora energetike u Dilojtu Željko Marković ističe za Nova.rs da u ovom momentu nisu planirane nikakve restrikcije električne energije u EPS-u.

"Prema planu i bilansu EPS, nema nikakvih naznaka da će biti sprovedene restrikcije u zimskoj sezoni. Obaveštenje da će toga biti u novembru i januru prosto nije tačno. Sa druge strane, niko ne može ni u potpunosti da kaže da toga neće biti jer uvek nešto može da se desi, ali za sada ono što znamo je da restrikcija neće biti. Neke količine struje su već naručene i plaćene, tako da ne vidim prostor za ove navode", objašnjava naš sagovornik i dodaje:

"U svakoj zemlji može da se dese određene restrikcije kada se nađete u energetskoj krizi, ili ukoliko kupujete struju od nekog ko dođe u problem pa onda nemate od koga da nabavljate. Međutim, to su druge okolnosti. Ponavljam, nikakvo isključenje struje nije sada planirano", podvlači Marković.

Identično misli i ekonomski konsultant Bogdan Petrović, koji za Nova.rs tvrdi da su ovakve informacije neisitine.

"Niko u ovom trenutku ne može da kaže da li će biti restrikcija, ali najave ovog tipa su notorna neistina. Nezahvalno je procenjivati na bilo koji način da li će biti restrkcija, ali ovo je u svakom slučaju neistina", naglašava Petrović.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
energetika miloš zdravković bogdan petrović željko marković energetska kriza Elektroprivreda Srbije (EPS) struja restrikcije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana