Tekst objavljen: 08.11.2022 12:15        


To što je novac poskupeo u celom svetu, ima i dobru stranu - banke ponovo plaćaju kamate na štednju

Da li novac iz slamarica prebaciti u banku?


Banke u Srbiji stabilno posluju i nema naznaka da će neka u stečaj zbog novonastale finansijske nestabilnosti u svetu, ocenjuje Agencija za osiguranje depozita i sanaciju banaka.

Siguran je, kažu, i novac građana na štednim računima, jer, podsećaju, država garantuje za svaki ulog do 50.000 evra.

To što je novac poskupeo u celom svetu, ima i dobru stranu - banke ponovo plaćaju kamate na štednju. A država i dalje garantuje sigurnost za 50 hiljada evra po štednom računu. Ko ima to, znači da bi uz račun u svakoj od 20 banaka imao garanciju za milion evra štednje. Takvih je ipak malo - 80 odsto uloga u našim bankama ne prelazi 500 evra.

Vladimir Vasić, sekretar Udruženja banaka Srbije kaže da je poslednjih deset godina rast štednje veliki, u dinarima 400 odsto.

"Stopa u evrima je 35 odsto i stigli smo do preko 14 milijardi evra, što dinara što evra. Motiv za štednju je prethodnih godina svakako bio stabilan kurs, niska stopa inflacije i svakako poverenje u ekonomsku situaciju", rekao je Vasić za RTS.

Trenutno je osigurano 14,3 milijardi evra - u to ulazi i štednja u dinarima, a sve više i u dolarima, švajcarskim francima, pa i rubljama. Banke primenjuju različita pravila za klijente, pa zato i Agencija za osiguranje predlaže izmenu propisa - odnosno novi sistem obračuna visine premije osiguranja koju plaćaju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


"Sistem koji podrazumeva da sve banke ne plaćaju isti procenat na sumu depozita osiguranih, nego da on zavisi od rizičnosti u poslovanju banaka, tako da rizičnije banke plaćaju veći iznos, manje rizične manji. Na taj način želimo da utičemo na ponašanje banaka i na to da sprečimo preuzimanje rizika", kaže Hasan Hanić, predsednik Upravnog odbora AODA.

Rizik se pre svega meri kroz kreditnu politiku, odnosno uslove pod kojma se daju zajmovi - jer ako se ublaže, mogu doneti povećanje nenaplativih zajmova.

"Što se tiče kreditne politike, ona ostaje. Samo klijent koji može da ispuni uslove, on i dobije. Mogu da kažem da je štednja veoma dobra investicija. Znate, najgore je trenutno držati novac u slamarici, jer vi sad možete da imate tri i po procentna poena na godišnjem nivou, a za razliku od drugih investicija, štednja je najlikvidnija investicija, jer vam je novac u svakom momentu dostupan", kaže Mirjana Sučević, direktor za stanovništvo "Prokredit banke".

Građanima savet da se i što pre naviknu na elektronsko bankarstvo, jer je će ekspozitura biti još manje. Trenutno ih je u Srbiji 60 na 100 hiljada stanovnika, tri puta više od evropskog proseka.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
mirjana sučević banke štednja novca štednja u banci slamarica kamate na štednju hasan hanić vladimir vasić

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana