Zvanični kurs Evra za dan 03.08.21. :: 117.5649 rsd
Tekst objavljen: 13.06.2021 9:00        


Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) su na kraju maja ove godine iznosile 14 milijardi i 181,5 miliona evra, što je za 184,1 milion evra više u odnosu na april, saopštila je NBS

Devizne rezerve na kraju maja 14,2 milijarde evra

Deviznim rezervama na tom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 134 odsto i više od šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju maja iznosile su 11,7 milijardi evra, što je za 108 miliona evra više u odnosu na kraj prethodnog meseca.

Neto prilivi u devizne rezerve tokom maja po osnovu neto kupovine deviza na domaćem deviznom tržištu (45 miliona evra), kao i donacija, upravljanja deviznim rezervama i drugim osnovima (ukupno 173 miliona evra) bili su više nego dovoljni da pokriju neto odlive po osnovu dospeća deviznih svopova (ukupno 86 milion evra), kao i devizne obavezne rezerve usled uobičajenih aktivnosti banaka, neto razduženja države po osnovu deviznih kredita i hartija od vrednosti i drugim osnovima (ukupno 51,4 miliona evra).

Na povećanje deviznih rezervi u maju dodatno je uticao pozitivan efekat tržišnih faktora u neto iznosu od 103,5 miliona evra, istakla je centralna banka.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u maju iznosio je 462,4 miliona evra i bio je za 156,5 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu.

U međubankarskoj trgovini u prvih pet meseci ove godine realizovano je ukupno oko 2,6 milijardi evra.

U maju, kao i od početka ove godine, vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena. NBS je na međubankarskom deviznom tržištu u maju neto kupila 45 miliona evra, a od početka godine je, radi održavanja relativne stabilnosti na deviznom tržištu, neto prodala pet miliona evra.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
povećane devizne rezerve Narodna banka Srbije devizne rezerve devizne rezerve nbs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana