Tekst objavljen: 27.07.2022 16:55        


Zbog štrajka upozorenja zemaljskog osoblja, na koji je pozvao sindikat "Verdi", danas "stoje" aerodromi u Nemačkoj. Štrajk je počeo u 3.45 sati, istakao je šef štrajkačkog odbora Marin Rešinski. Lufthanza je, zbog štrajka, otkazala više od 1.000 letova na najvažnijim aerodromima u Frankfurtu i Minhenu

Do kada bi mogao da potraje haos na aerodromima?

Još juče je otkazano 47 letova, kako bi se izbegli problemi, a zbog otkazivanja letova pogodjeno je oko 134.000 putnika, koji su morali da odlože polazak na letnji odmor.

Lufthanza je apelovala na putnike da ne dolaze na aerodrome, jer su šalteri prazni.

Kašnjenja i prekidi avio-kompanija usred trenutnog porasta putovanja nakon pandemije mogli bi da potraju još 18 meseci, rekao je izvršni direktor jednog od najprometnijih aerodroma u Evropi.

„Ovo neće biti brzo rešenje“, rekao je izvršni direktor aerodroma Hitrou Džon Holand Kej za Blumberg Kristofer Džasper u izveštaju objavljenom u utorak, piše Biznis Insajder.

Holland-Kaie je rekla da avio-kompanije i dalje moraju da angažuju više osoblja kako bi se izborile sa velikom potražnjom za putovanjima i da bi dnevno ograničenje broja putnika koje je nametnuo Hitrou moglo da ostane do sledećeg leta.

"Apsolutno je moguće da bismo mogli da imamo još jedno leto sa kapom koja je još uvek na snazi. Biće potrebno 12 do 18 meseci, i to ne samo na Hitrou", rekla je Holand Kej za Blumberg.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Poplava otkazivanja letova, incidenata sa izgubljenim prtljagom i poremećaji postali su globalna noćna mora za avio-industriju koja se još uvek oporavlja od talasa pandemijskih otpuštanja.

Avio-kompanije i aerodromi su se trudili da objasne kašnjenja, ponekad okrivljujući jedni druge ili čak boju kofera i ljude koji rade od kuće.

Da bi se izborio sa haosom, Hitrou je 12. jula uveo ograničenje od 100.000 putnika dnevno koji lete sa aerodroma. U saopštenju, Holland-Kaie je takođe zatražio od avio-kompanija da prestanu da prodaju letnje karte kako bi „ograničili uticaj na putnike“.

On je za Blumberg rekao da su avio-kompanije odgovorne za angažovanje zemaljskog osoblja kao što su rukovaoci prtljaga, operateri vazdušnih mostova i osoblje za obradu čekiranja.

Hitrou je procenio da većina zemaljskih operatera avio-kompanija ima samo oko 70% osoblja koje im je potrebno da se bavi putničkim saobraćajem na nivou nivoa pre pandemije.

Pre pandemije, Hitrou je godinama bio najprometniji aerodrom u Evropi, koji je primao do 80 miliona putnika godišnje. U junskom izveštaju investitora navodi se da očekuje da će ove godine prevesti 54,4 miliona putnika.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
aerodromi putovanje aviosaobraćaj otkazani letovi pandemija ekonomska kriza 2023

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana