Tekst objavljen: 23.03.2023 12:55        


Električni automobili su do sada ispunili očekivanja da će jednom zameniti automobile koji koriste fosilna goriva, ocenio je za Tanjug Primož Lemež iz Emobilitija i dodao da razvoj elektromobila ide tako brzo da ove dve vrste automobila uskoro neće biti uporedive

Električni automobili nisu više budućnost, već sadašnjost

„Elektromobili ne samo da su ispunili moja očekivanja nego su me i prijatno iznenadili tako da ih možemo zvati ne automobilima budućnosti nego automobilima sadašnjosti”, istakao je on.

Primož je na današnjoj konferenciji o elektromobilima i baterijama u Beogradu ukazao da proizvodnja baterija postaje jedan od najvećih biznisa u svetu i naglasio da su kod baterija, osim zarade veoma važne dve stvari a to su njihova sigurnost kao i uticaj na životnu sredinu.

„Budući da vazduh u Beogradu baš i nije čist, električni automobili tu mogu značajno pomoći”, rekao je on.

Naveo je da u Srbiji još nema mnogo električnih automobila i da većinu čine hibridni, pošto su Tojotini automobili jedni od glavnih u Srbiji a Tojota je poznata kao proizvođač hibrida.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

„Smatram da će i u Srbiji vrlo brzo porasti broj čistih električnih automobila. Oni se inače najbrže prihvataju i najbolje u Norveškoj, gde je čine više od 90 odsto svih automobila koji se prodaju, a prodaju se dosta i u Holandiji, zatim nekim delovima SAD kao što su Kalifornija, Majami, Njujork”, rekao je Lemež.

Kada je reč o primedbama da baterije električnih automobila traju kratko ocenio je da one ne stoje, jer kako je rekao sama garancija traje osam godina a automobil sa novim baterijama može preći oko pola miliona do 600.000 kilometara.

Prema njegovoj oceni za očekivati je da sledeće generacije baterija budu samo bolje, a kada je reč o cenama ovih i automobila koji koriste fosilna goriva, da će se one približavati i da će sadašnja razlika u ceni biti sve manja.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
primož lemež električni automobili električni automobili u srbiji automobilska industrija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana