Tekst objavljen: 25.05.2024 16:00        


Nedavni izveštaj Centra za istraživanje energije i čistog vazduha (CREA) i Centra za proučavanje demokratije (CSD) otkriva da je Evropska unija (EU) uvezla naftne derivate u vrednosti od tri milijarde evra iz turskih luka preko kojih se uglavnom izvozi ruska nafta – luke koje nemaju čvorišta za preradu, prenosi oilprice.com

"EU uvozi rusku naftu preko turskih luka"


Ova trgovina je efektivno zaobišla sankcije Evropske Unije i zemalja G7 na ruske naftne derivate.

Od implementacije zabrane naftnih derivata februara 2023. do kraja februara 2024, EU je nabavila 5,16 miliona tona naftnih derivata u vrednosti od 3,1 milijardu evra iz turskih luka. Ove luke, bez mogućnosti prerade, uvozile su 86 odsto svojih naftnih proizvoda iz Rusije tokom ovog perioda, pretvarajući Tursku u značajno čvorište za ponovni izvoz. Uz stalni rast poslednjih godina Turska je 2023. postala najveći globalni kupac ruskih naftnih derivata, uvozeći 18 odsto ukupnog ruskog izvoza.

Ovo oslanjanje je poraslo sa 52 odsto u 2022. na 72 procenta u prošloj godini, što ukazuje na produbljivanje zavisnosti od ruskih rafinisanih proizvoda kao što su dizel, benzin i gorivo za avione.


Naveden je primer naftnog terminala Toros Čejhan, koji je primio 26.923 tone benzina iz Novorosije u maju 2023. i kasnije isporučio sličnu količinu u grčku rafineriju u Korintu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ruska nafta sankcije evropska unija turska

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana