Tekst objavljen: 09.01.2024 14:55        


Od maja će biti povećana i taksa na avionske karte, što će se "preliti" na budžete putnika

Evo koje mere štednje uvodi Nemačka


Savezna nemačka vlada postigla je dogovor o dodatnim merama štednje, kako bi sesmanjio teret saveznog budžeta za 2024. godinu, piše Dojče vele (DW) i dodaje da se u Nacrtu zakona o finansiranju budžeta nalazi, između ostalog, ikontroverzno smanjenje subvencija za dizel gorivo za poljoprivrednike, zbog čega oni i protestuju od nedelje uveče.

Osim toga, u Nacrtu zakona o finansiranju budžeta su veće takse za vazdušni saobraćaj i strože sankcije u oblasti socijalne pomoći za nezaposlene. Vlada očekuje da će budžet najpre biti odobren u januaru u Bundestagu, a onda na sednici 2. februara i u Bundesratu, veću nemačkih pokrajina; do tada je na snazi tzv. privremeno upravljanje budžetom.

"Te mere štednje su neophodne jer, prema ranijoj presudi Saveznog ustavnog suda, vlada mora da nadoknadi finansijski nedostatak od oko 30 milijardi evra u osnovnom budžetu, kao i u Fondu za klimu i transformaciju", navodi DW.

Od maja će, takođe, biti povećana taksa na avionske karte. U zavisnosti od krajnje destinacije putovanja, ona bi trebalo da poraste za gotovo petinu - na 15,53 do 70,83 evra po putniku. Taksa na karte naplaćivaće se svim putnicima koji poleću sa nemačkih aerodroma, a doplatu će morati da plate avio-kompanije. Međutim, one će to moći da prebace na teret putnika.

Na osnovu toga,vlada u Berlinu ove godine očekuje dodatni prihod od oko 400 miliona evra. Vlada je, takođe, ostala pri odluci o veoma kontroverznom smanjenju subvencija u oblasti agrara - i to uprkos protestima poljoprivrednika. Reč je postepenom ukidanju poreskih olakšica za dizel.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


"To je poseban doprinos smanjenju subvencija koje štete klimi", navodi se u Nacrtu vlade.

Poljoprivrednici su do sada mogli da dobiju delimičan povrat poreza na energiju za dizel, uz nadoknadu od 21,48 centi po litru. Vladajuća nemačka koalicija, zapravo, prvobitno je nameravala da odmah i potpuno ukine tu pomoć, koja se davala još od 1951. godine. Pogođeni poljoprivrednici i firme u sektoru agrara sada su ipak dobili više vremena da se prilagode. Ove godine će stopa olakšica biti smanjena za 40 odsto, a u 2025. i 2026. za dodatnih 30 procenata.

Od 2026. tih subvencija više ne bi trebalo da bude. Vladajuća koalicija je prošle nedelje odustala od prvobitno planiranog ukidanja oslobađanja od poreza na poljoprivredne mašine, a Kabinet je dao zeleno svetlo i za planirano smanjenje socijalne pomoći za nezaposlene, tzv."Burgergeld"; biroi za zapošljavanje ubuduće će biti u mogućnosti da u potpunosti, ali najviše na dva meseca, ukinu beneficije onim nezaposlenima koji uporno odbijaju da počnu da rade.

Očekuje se da će ta uredba doneti uštedu od oko 170 miliona evra godišnje - i to 150 miliona za saveznu vladu i 20 miliona za opštine. Pritom,ne bi trebalo da bude ukinuta pomoć koja se daje za stanovanje i grejanje.

Pored toga, ukida se i tzv. bonus na socijalnu pomoć od 75 evra mesečno koji je uveden za dalje usavršavanje nezaposlenih, ali onog koje nema za cilj sticanje stručne diplome. Očekuje se da će to doneti dodatnu uštedu od 100 miliona evra. Obuka koja ima za cilj sticanje stručne diplome i dalje će se podržavati sa 150 evra mesečno.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Nemačka mere štednje 2024 ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana