Tekst objavljen: 26.03.2020 13:10        


Industrija video-igara jedna je od retkih koja beleži rast tokom pandemije koronavirusa. Jedan od razloga svakako je taj što su ljudi primorani da budu kod kuće, imaju više slobodnog vremena i okreću se igrama, kaže za eKapiju Nikola Čavić, predsednik Srpske gejming asocijacije

Gejming industrija - jedna od retkih koja i sada beleži rast

Beleži se porast u igranju video-igara na svim platfomama. Podaci sa platforme Steam pokazuju da se svaki dan obaraju rekordi u broju igrača – navodi Čavić.

Prema njegovim rečima u nekim kategorijama je došlo do rasta i od 80%, a rast postoji i u finansijskom segmentu, iako nije tako visok.

Čavić podseća da je i kroz istoriju industrija video-igara bila otporna na ekonomske krize.

Ako se osvrnemo na ekonomsku krizu 2008. godine, treba reći da je industrija video-igara to jako dobro podnela. Razlog za to može biti i taj što je odnos novca i količne zabave koju igre nude definitivno povoljan. Jedna kvalitetna PC igra može da se kupi i za 10-20 EUR i može da ponudi desetine sati zabave, što je prilično više u odnosu na knjige, filmove ili druge vidove zabave – kaže Čavić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Domaća industrija igara, kako navodi naš sagovornik, deo je globalne industrije, te očekuje rast i na našem tržištu.

Ovo je globalni fenomen i podaci su relevantni i za domaću scenu, pa ja očekujem da i lokalne kompanije beleže rast – smatra naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, sve kompanije, pa tako i one u gejming indusriji suočavaju se sa izazovom da poslovanje vrate u normalu, pre svega u logističkom smislu.

One kompanije koje se brzo organizuju i ponude dodatne proizvode mogu da očekuju i veći rast – kaže Čavić i podseća da je i pre pandemije industrija video-igara važila za jednu od najperspektivnijih.

Podsetimo, industrija video-igara u Srbiji zaradila je tokom 2018. godine između 50 i 100 mil EUR, a više o tome čitajte u posebnoj vesti.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
rast gejming industrije nikola čavić gejming gaming industrija korona virus

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana