Tekst objavljen: 21.08.2023 12:55        


Istraživači tržišta nekretnina tvrde da se stanje na ovom tržištu stabilizovalo, ali to ne mora značiti da će cene stanova i kuća padati

Ima li izgleda da se cene nekretina nekada vrate na staro?


Iako je Republički geodetski zavod objavio da je, zbog slabljenja inflatornih pritisaka, i na srpskom tržištu nekretnina napokon došlo do stabilizacije, pregledom oglasa može se videti da cene nekretnina i dalje nisu u silaznoj putovanji. Euractiv je istraživao zašto je to tako te je od Tamare Kostadinović, direktorke istraživanja tržišta u kompaniji CBS International, saznao da je trend rasta zaustavljen. Naime, prema njenim rečima, prošle godine su one dostigle najviši nivo do sada pre svega zbog rasta tražnje ali i zbog nedostatka kvalitetnih nekretnina u svim segmentima. Sada je njihov rast zaustavljen ali ne nazire se početak njihovog pada.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Šta utiče na rast cena?

„Na stambenom tržištu Beograda, na rekordan rast cena uticala je snažna tražnja s obzirom da je u periodu 2020-2022 izgrađeno 25.000 stanova, dok je prodato 58.500 stambenih jedinica. Međutim, pored toga što broj prodatih stanova značajno premašuje broj izgrađenih, značajan uticaj na rast cena imali su i spoljašnji faktori kao što je rast građevinskog materijala i energenata, kao i rast cene rada. Dodatno, u Srbiji stambene nekretnine predstavljaju glavnu investicionu priliku, što je posebno bilo izraženo u periodu visoke inflacije koja je obeležila 2022. godinu i početak 2023. godine“, objašnjava ona.

I stručnjak za nekretnine Milić Đoković smatra da je cene nekretnina podigla velika tražnja u odnosu na ponudu, i dodaje: „Trenutno stanje na tržištu je odmeravanje snaga i mišića ko će prvi da popusti. Sreća sa strane prodavaca je što mi nismo hipotekarno tržište. Uđite u bilo koju zgradu i videćete da je 10 do 15 odsto stanova, maksimalno, opterećeno hipotekom. Teoretski, oni bi možda morali u nekoj varijanti da prodaju stanove, dok ostalih 80 odsto ne moraju. Mi nismo kao ostala zapadna tržišta, kod nas se ne mora ništa i onda prodavci neće da spuste cenu, jer nemaju razloga za to“. Iz navedenog razloga on smatra da u skorije vreme neće doći do pada cena.

Tamara Kostadinović pak kaže da se to neće desiti kada su u pitanju veliki projekti renomiranih investitora, koji su pažljivo planirani i koji se grade fazno, a koji kupcima nude brojne dodatne sadržaje. Međutim, određene korekcije cena moguće su u sklopu manjih stambenih projekata na manje atraktivnim lokacijama i bez projektnog finansiranja banaka, ili u domenu starogradnje u delovima gde je veća ponuda.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
stanovi cena stanova tržište nekretnina rast cena

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana